– Kæmp for at bevare Forenings-Danmark!

- Pas på ForeningsDanmark, advarer landsleder Bent Molbech Pedersen.
– Pas på ForeningsDanmark, advarer landsleder Bent Molbech Pedersen.

– Skolen kan ikke erstatte foreningerne, siger Søndagsskolernes landsleder.

Landslederen for Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler er bekymret for skolereformens negative indflydelse på foreningsarbejdet.

– I DFS vil vi råbe op. De næste generationer skal møde værdien af foreningslivet. Skole er skole. Fritid er fritid. Vi vil kæmpe for, at børnene fortsat har tid og overskud til komme i DFS-klubber og møde værdier for livet, siger Bent Molbech Pedersen, landsleder i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler med flere end 350 klubber over hele landet.
– Skolen kan på ingen måde erstatte foreningernes rolle.
I skolen er man elev, man skal bedømmes, indgå i ikke-selvvalgte relationer og sammenhænge og er omgivet af voksne, der får penge for at være sammen med dig.
I børne- eller juniorklubben er det lige modsat. Her har du fri, du er et medmenneske, du har selv valgt at komme – og er omgivet at voksne, der frivilligt bruger deres fritid på at være sammen med dig, siger Bent Molbech Pedersen.

Forenings-Danmark i fare

Siden skolereformen blev indført, og børnenes skoledag er blevet længere, har hver femte forælder oplevet, at deres børn må opgive at gå til fritidsaktiviteter efter skole.
Det viste en meningsmåling, som Epinion foretog for DR i september. Også DFS-klubber kan fortælle, at skolereformen allerede har haft negativ indflydelse på klubarbejdet.
Ifølge undervisningsministeren er det ikke nødvendigvis noget problem, at eleverne dropper fritidsaktiviteter. Det er jo et frit valg, om man vil lave ekstra fritidsaktiviteter, eller man føler, at man er godt dækket ind i løbet af dagen.
Også Dansk Håndbold Forbund har taget skarpt afstand fra ministerens melding. Skoleidrætten kan på ingen måde dække alle de både fysiske og ikke mindst sociale aspekter, som idrætsklubberne per tradition har tilbudt generationer af børn og unge i Danmark, mener forbundet.
– I Danmark er vi gode til at forene os. Forene os og sammen med andre dyrke en sport, snakke politik, kigge på natur – eller samles om tro.
Det har i årtier været en af grundpillerne i vores danske kultur. Foreningslivet i alt sin spraglede mangfoldighed.
Sådan skulle det gerne blive ved! slutter landsleder Bent Molbech Pedersen.
Henri.