Susan leder en stille revolution

Susan Cain
Susan Cain

Erhvervsjurist Susan Cain forsvarer de indadvendte og viser, hvad samfundet går glip af, når man hylder ”det ekstroverte ideal”. Hun taler snart på lederkonferencer i København og Aarhus.

Alle troede, Susan Cain var udadvendt, da hun som erhvervsjurist førte sager for kæmpestore amerikanske virksomheder. Hun kunne påtage sig den udadvendtes personlighedstræk og virke selvsikker, snaksalig og social.

Men bag facaden var virkeligheden en anden. I en ny bog afslører hun, hvor stille og eftertænksom, hun faktisk er, og at hun faktisk foretrækker at sidde alene med en bog fremfor at ”mingle” med en masse mennesker. Og hun mener, at mange mennesker – op mod halvdelen af klodens befolkning – har det ligesom hende og må tilpasse sig en verden, hvor frembrusende, højtråbende typer belønnes for deres spidse albuer.

En højtråbende verden

Bogen ”Ro – styrken ved at være introvert i en højtråbende verden” (Don Max forlag) er oversat til 36 sprog, og Susan Cain er blevet forsidestof i prestigefyldte magasiner som The Time Magazine, The New York Times og The Wall Street Journal.
Bogen fyldte åbenbart et vakuum og gør det måske også i Danmark. Susan Cain medvirker ved Willow Creeks Global Leadership Summit i København og Aarhus hhv. den 24.- 25. oktober og den 31. oktober og 1. november.
Susan Cain er erhvervsjurist fra Princeton University og Harvard Law School. I 2014 indgik hun et partnerskab med kontorvirksomheden Steelcase om at skabe ”Susan Cain Quiet Spaces” (Susan Cains stille rum) med særlig arkitektur, møblement, materialer og teknologi, som egner sig til arbejdspladser for indadvendte. Alt sammen som led i det, hun kalder ”en stille revolution”.

Vil hellere lytte end tale

– Før jeg blev forfatter, praktiserede jeg erhvervsjura i syv år og repræsenterede store kunder som JP Morgan og General Electric. Derefter arbejdede jeg som forhandlingskonsulent og trænede alt fra tv-producere til universitetsstuderende i deres første lønforhandlinger, fortæller hun på sin hjemmeside og fortsætter:
– Nu tror du måske, at jeg er en hardcore, selvsikker person, der kan lide at sidde ved bordenden. Men jeg er faktisk lige modsat. Jeg foretrækker at lytte frem for at tale, at læse frem for at være social, og at have en fortrolig samtale med en ven frem for gruppesnak.
– Jeg ynder at tænke, før jeg taler, og alt, hvad jeg har opnået i kærlighed og karriere, skyldes disse egenskaber – uanset hvor irriterende de ellers måtte være, afslører hun.

Udadvendte dominerer billedet

Dette paradoks forklarer Susan Cain i bogen, der genopretter balancen ved at hylde den indadvendte personlighedstype. Mange trives ikke i en kultur, hvor det lader til at være bedst at være udadvendt og tilfreds med en plads i rampelyset.
Den introverte er ikke frembrusende og har slet ikke brug for at være i fokus, og Susan Cains påstand er, at man bør værdsætte den introverte for hans eller hendes kvaliteter, som fx refleksion og lytteevne. I bogen viser hun, hvor meget samfundet undervurderer indadvendte, og hvor meget vi taber ved det. Det har alvorlige konsekvenser at følge tidens øgede fokus på det udadvendte ideal, mener hun.
– I dag gør vi plads til for et bemærkelsesværdigt smalt spekter af personlighedstyper. Vi får at vide, at man skal være modig for at blive til noget og social for at være glad. Vi betragter os selv som en befolkning af udadvendte mennesker – hvilket betyder, at vi har mistet blikket for det, vi i virkeligheden er. Forskellig forskning viser, at mellem en tredjedel og halvdelen af den amerikanske befolkning er indadvendte. Det er med andre ord hveranden eller hver tredje person, skriver hun i bogens forord og tilføjer:
– Hvis du ikke selv er indadvendt, er du sikkert chef, forælder, ægtefælle eller ven med nogen, der er. Hvis disse tal overrasker dig, er det sikkert, fordi mange mennesker lader som om, de er udadvendte. Skabs-indadvendte bliver ofte overset på legepladser, gymnasiegange og virksomhedsdomiciler.

At finde sin sande natur

Nogle narrer endda sig selv, indtil en livssituation – en fyring, en skilsmisse eller en arv, der giver dem tid til at gøre, som de vil – tvinger dem til at indse deres sande natur, siger Susan Cain.
– Du behøver blot at tale med dine venner og bekendte for at opdage, at de mest usandsynlige betragter sig selv som indadvendte. Det giver god mening, at mange indadvendte ikke vil indrømme dette over for sig selv.
– Vi lever med et værdisæt, som jeg kalder ”det ekstroverte ideal” – den allestedsnærværende tro på, at den ideelle personlighed er fremme i skoene, elsker selskabelighed og nyder at være i rampelyset. Denne arketype foretrækker handling frem for eftertanke, sikkerhed frem for tvivl, risiko frem for agtpågivenhed. Han tager hurtige beslutninger, selv med risiko for at de er forkerte. Hun arbejder fint i teams og mingler godt i grupper.

En undertrykkende standard

Susan Cain trækker på den nyeste forskning indenfor psykologi og neurovidenskab og giver gode råd til, hvordan man bl.a. mægler i indadvendtes og udadvendtes forhold og opdrager et indadvendt barn til at agere udadvendt, når situationen kræver det.
– Vi ynder at tænke, at vi værdsætter individualitet, men alt for ofte beundrer vi kun én bestemt type individ – den type, som er tryg ved at sætte sig selv i spil, siger hun.
Jo, selvfølgelig tillader vi teknologisk begavede enspændere, som starter virksomheder i deres egen garage, at have den personlighedstype, de ønsker.
– Men de er undtagelsen, ikke reglen, og vores tolerance rækker hovedsagelig til dem, der lykkes over al forventning eller ser ud til at gøre det. Indadvendthed er blevet et andenklasses personlighedstræk – sammen med følsomhed, alvor og generthed – og ligger et sted mellem skuffelse og sygelighed. Udadvendthed er en enormt tiltrækkende personlighedstype, men vi har forvandlet idealet til en undertrykkende standard, de fleste bare tilpasser sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Viden og volumen er ikke det samme

Mange studier har dokumenteret det ekstroverte ideal, selv om det ikke hører ind under et særligt forskningsfelt, siger Susan Cain.
– Snaksalige mennesker vurderes som klogere, smukkere og mere interessante og ønskværdige som venner. Veltalenhed har samme betydning som volumen: Vi betragter hurtigsnakkere som mere kompetente og tiltalende end dem, der er langsomme i optrækket.
Samme dynamik gør sig gældende i grupper:
– Forskningen viser, at de højtråbende betragtes som klogere end de tilbageholdende – selv om der ingen sammenhæng er mellem mundsvejr og gode idéer.
Men vi tager alvorligt fejl, når vi så ureflekteret tilegner os det ekstroverte ideal, fastslår Susan Cain.
– Nogle af de bedste idéer, ypperste kunstværker og epokegørende opfindelser – fra van Goghs solsikker til den personlige computer – kom fra stille og tænksomme mennesker, som vidste, hvordan de skulle tune ind på deres indre verdener og de skatte, som var at finde dér.

Et manifest for de indadvendte

Hun har formuleret et manifest, som hun opfordrer indadvendte at hænge op på deres køleskabe:
1. Der findes et ord for mennesker, der er ”for meget inde i deres egne hoveder”: tænkere.
2. Ensomhed er katalysator for innovation.
3. Den næste generation af stille børn kan og bør blive opdraget til at kende deres egen styrke.
4. Nogle gange hjælper det at lade som om man er udadvendt. Der er altid en mulighed for at trække sig tilbage senere.
5. Men i det lange løb er det at være tro mod sit eget temperament nøglen til at finde et arbejde, du elsker, og et arbejde, der betyder noget.
6. Et ægte venskab er mere værd end en håndfuld visitkort.
7. Det er ok at gå over på den anden side af gaden for at undgå ”small talk”.
8. ”Stille ledelse” er ikke et paradoks.
9. Kærlighed er grundlæggende; selskabelighed er valgfrit.
10. ”En stille væremåde kan ryste verden” (Mahatma Gandhi).

GLS i København og Århus

Willow Creek Community Church i Chicago sender hvert år kvalitetsundervisning til ledere i over 300 byer i 100 lande.
I år samles hundredevis af ledere i Københavns Kulturcenter den 24.-25. oktober og i Citykirken i Aarhus den 31. oktober og 1. november.
Ud over Susan Cain medvirker bl.a. Carly Fiorina, tidl. adm. direktør for Hewlett-Packard, Joseph Grenny, direktør for VitalSmarts og Tyler Perry, der både er filmproducer, skuespiller og velgører.
Konferencerne starter med et oplæg af Willow Creeks stifter Bill Hybels.
Dansk livetaler er Thomas Hansen fra Hillsong Church i København.
Se mere på www.willowcreek.dk.
Udfordringen og mange andre virksomheder og organisationer deltager med stande.


Artiklen fortsætter efter annoncen: