Kan slet ikke undvære kunst og kultur

s15_JohanSL_frit_2Månedens kulturinterview med Johan Schmidt Larsen, Missionssekretær og redaktør af filmogtro.dk

Hvilke former for kultur bruger du tid på?

Jeg holder af næsten alle former for kultur: litteratur, film, musik, billedkunst. Som redaktør af hjemmesiden filmogtro.dk interesserer jeg mig naturligt nok meget for filmkunst og ser også som anmelder og redaktør en del film. Så elsker jeg også at læse en god bog, hvad enten det er skønlitteratur, opbyggelig litteratur eller faglitteratur. For mig indebærer en god ferie, at jeg har læst mindst et par gode og tankevækkende bøger, og heldigvis har min kone og mine to voksne piger det på samme måde. Derimod ser vi stort set aldrig film eller tv, når vi holder ferie. Her læser vi og nyder hinandens selskab. Desuden nyder min kone og jeg jævnligt at gå på maleriudstillinger, hvor det er den abstrakte kunst, som fylder mest.

Hvorfor vælger du at bruge tid på kultur?
Jeg kan ganske enkelt ikke undvære kunst og kultur. Gud har skabt os som skabere af kultur og som modtagere af den. Jeg tror, at al sund og smuk kunst og kultur dybest set kommer fra Skaberen selv – han der på skabelsens morgen skabte og ”så, at det var godt”.
Sund og udfordrende kunst er med til at rejse de store spørgsmål i livet – om glæde og fred, liv og død, kærlighed og had, lidelse og smerte, retfærdighed og uretfærdighed osv. Samtidig har god kunst ofte den kvalitet, at den går uden om hjernen og intellektet og rammer os lige i hjertekulen. Derfor kan en smuk sang, et salmevers, et maleri eller et digt åbne menneskehjertet og formidle sandheder og erkendelser, som fx almindeligt håndværk og hverdagsdansk sprog ikke formår. Jeg tror, at denne forståelse af kunst og kultur rammer noget af det, Grundtvig giver udtryk for i sangen ”Et jævnt og muntert, virksomt liv på jord”, hvor han siger, at ”øjet skabtes himmelvendt, lysvågent for alt skønt og stort hernede”.

Hvad er dine største kulturoplevelser?

Har vist ikke fejret jul en eneste gang i de sidste 10 år uden af have set mindst én af de tre film i Ringenes Herre-trilogien.
Har vist ikke fejret jul en eneste gang i de sidste 10 år uden af have set mindst én af de tre film i Ringenes Herre-trilogien.

Som sagt har jeg et blødt punkt for film. En af mine favoritfilm er Døde poeters Klub med Robin Williams i hovedrollen. Desuden spiller Peter Jacksons filmtriologi Ringenes Herre en stor rolle i mit og min families liv. Jeg tror ikke, at vi har fejret jul en eneste gang gennem de sidste 10 år, hvor vi ikke har set mindst én af de tre film. Jeg opfatter disse film som stor filmkunst, hvor menneskets natur samtidig skildres råt for usødet. Desuden har filmene – og bøgerne – klare referencer til et bibelsk univers og en kristen verdensforståelse.
I den lettere genre af kulturen holder jeg også af musicals. En af de største oplevelser fik jeg i London, da hele familien så en flot opsætning af My Fair Lady på et af de store teatre. Jeg har sjældent set en så imponerende fremførelse, hvor kulisser, dans, skuespil, sang og musik gik op i en højere enhed. Siden har jeg jævnligt set showcases/afgangsforestillinger fra Det Danske Musical Akademi i Fredericia og ligeså set nogle af de store opsætninger, der har premiere i Operaen i København og siden på Fredericia Teater. Billetterne til Den Lille Havfrue er købt og skal fyres af, inden forestillingen lukker og slukker i oktober.