Navnet siger alt
Glem alt om planlægning, strategi eller en krystalklar vision for din ungdomsgruppe. Når det kommer til kristent ungdomsarbejde, er der én ting der betyder noget: Navnet!
Det er dit brand. Nogle forskere i kirkevækst går så langt, at de påstår, det er “the single most influential factor” for overhovedet at tiltrække andre unge mennesker end dem, hvis forældre tvinger dem til at tage afsted.
Efter et knapt så langt studie i navne på diverse ungdoms- og teenagegrupper i Danmark, kommer her en kort håndsrækning til, hvordan du vælger det helt rigtige navn til din ungdomsgruppe.
Brug kun ét ord
Det at ingen kan huske ét eneste ungdomsarbejde hvis navn er på flere ord, grundfæster denne regel.
Det skal være på engelsk
Leg ikke med ilden her, så brænder du noget ned, før du overhovedet har bygget det. Grande lyder bare bedre end Stort, Explore er federe end Udforsk. Og Skywalk er tusinde gange mere Star Wars end Skyvandring.
(Man kan være heldig; et ord der staves ens på dansk og engelsk, Passion, leder både tankerne hen på at være passioneret og på en frugt eksempelvis. Begge dele kan forsvares bibelsk. Det kan Computer ikke.)
Nogle vil måske her indvende, at tysk er det mest talte sprog i Europa. Effekten af dette er endnu ikke afprøvet i Danmark, du kunne være den første?
En lille tommelfingerregel her er: jo flere stavelser, du benytter, jo færre mennesker husker navnet. Og du vil huskes!
Vælg et positivt ord
Grow lyder mere positivt end Decay, Brighter klinger lysere end Darker. Årsagen er noget uklar, men det er nok noget med, at kristendommen og Guds rige typisk sættes sammen med gode og positive ting.
Vær både diffus og bred på én gang
Ordet skal helst dække over flest mulige åbne tolkninger uden at lægge sig fast på noget specifikt. Eksempelvis Retro kan betyde retur til troen, eller tro som i gamle dage, eller nu er det på mode igen. Expect betyder forventning, men hvad skal du forvente? Mere Gud, ny kæreste, frit internet eller kage? Mulighederne er uanede.
POX lyder bare super fedt, uden at nogle ved, hvad det står for. Og så har det meget få bogstaver.
Forkortelser er 80’eragtigt, undgå dem!
Engang var ungdomsarbejde navngivet med en sammensætning af flere ord, som man så samlede i ugennemskuelige akronymer. IMU, LMU, GAF og PT. Don’t go there! Det minder for meget om de politiske partiers ungdomsafdelinger, hvilket har omtrendt samme tiltrækningskraft på teenagere og unge som DR1.
Spice it up med #hashtag
Hashtag er det nye sort inden for navne til kirkearbejde. Selv kedelige ord bliver pludselige hipp; #Word, #Love #Free. Du fanger pointen. Overstående regler er dog stadig gældende.
Og så er der undtagelsen, der bekræfter reglen. Vi havde sidste år et teenagearbejde i kirken, der hed Gå Til Karoline, det var ganske velbesøgt.
NB: Alle navne, på nær #Love og #Free, er allerede brugt i Kirkedanmark. Brug dem ikke, det er en synd at stjæle. Gud ser alt.