Tab og tro – en rejse hjem


Sognepræst Lone Vesterdal skriver en opløftende, inspirerende og derfor også indsigtsfuld bog om den svære, men vigtige kunst at mestre sorg og krise i éns liv. Det er hun selvfølgelig langtfra den første, der har gjort.

Hun skriver dels bogen ud fra sit arbejde som præst, dels ud fra en personlig tabshistorie. Hun mistede sin mand og sine børns fader til en ondsindet kræftsygdom. Set på dén måde er bogen en endog meget personlig front-beretning, ja faktisk to: den ene fra dødens og afskedens venteværelse, den anden fra livets og tilbagekomstens.
Lone Vesterdal fandt nemlig sit liv påny. Bogen trækker på mange vigtige værker fra den kristne billedtradition, som hun bruger til at gennemspille sine overvejelser om tab og tro. Men hun kan også finde på at inddrage helt uventede kunstværker; et godt eksempel er det store akvarie i strålekælderen på OUH, hvor hun dristigt griber fat i associationer til Jobs Bog:
Måske kan man forestille sig, tænker hun, værket som ”en slags stilfærdig påmindelse direkte ned i strålekælderen om dén virkelighed, som Gud pegede på over for Job? En påmindelse om den forbløffende verden, som intet menneske kan udtænke eller tænke til ende. Den virkelighed, der langt overgår strålekælderens verden i mangfoldighed, farver og fantasi, og at al bibelsk erfaring fortæller, at dér, i den storslåede skabte verden, har jeg enestående betydning for Gud, og der, hvor Gud er, er der altid skabelse og nyskabelse på færde” (s. 92-93).
Jeg har selv befundet mig i dén strålekælder. Jeg kunne kun nikke ubetinget, da jeg læste hendes ord. Det var faktisk en helt ny erkendelse, hun leverede dér. Ligesom hun gør det andre steder i bogen, når hun fx skriver om Grundtvig, om C. S. Lewis og om Dantes Guddommelige Komedie.
Dén bog vil jeg passe rigtig godt på.
Lone Vesterdal:
Nedenom og hjem – Perspektiver på tab og tro
235 sider – 249 kr. – Unitas