Hvordan kan vi modtage asylansøgerne?

Asylsøgere er helt normale mennesker i en unormal situation, siger Else Wiwe og opfordrer kristne til at tage kontakt med dem.
Asylsøgere er helt normale mennesker i en unormal situation, siger Else Wiwe og opfordrer kristne til at tage kontakt med dem.

– Besøg endelig  asylcentrene, selv om du ikke taler engelsk. For de brænder efter at lære dansk, siger tværkulturel konsulent Else Wiwe.

– Det er så dejligt med alle de mange frivillige, der hjælper asylsøgerne på efterskolen i Sommersted, fortæller Else Wiwe.

Der var ellers stor debat i den lille sønderjyske by, da det for få måneder siden blev bestemt, at den tidligere kristne efterskole skulle omdannes til midlertidigt hjem for 200 syriske flygtninge.
Men nu er asylsøgerne ankommet, og mange hjælper dem med brugt tøj, sko eller legetøj til børnene. De voksne syrere får dansk-undervisning på stedet, mens børnene går på den lokale kommuneskole. Nogle yngre danskere besøger også efterskolen for at spille fodbold med asylsøgerne.
– Desværre er der ikke mange kristne, der er engageret. Vi har som regel alt for travlt med mange andre arrangementer, siger Else Wiwe. Hun er selv lærer på Haderslev Kristne Friskole, men skal fra 1. december være fuldtids tværkulturel koordinator for Luthersk Mission.

Hvad kan kirken gøre?

Spørger man Birthe Munck-Fairwood fra Tværkulturelt Center i København, er der ikke ende på de ting, man kan gøre som kirke eller privatperson.
Nogle frivillige fra kirker og missionshuse åbner tøjbutikker på asylcentrene, indsamler brugt tøj, cykler og legetøj, opretter cykelværksteder og sprogcaféer. Man kan også arrangere aktiviteter for børn og voksne og gå på besøg med blomster og hjemmebagt kage.
Mange af de knap 13.000 asylansøgere, der kom til Danmark i årets første 10 måneder, kan fortælle, hvordan danskere fra byens kirkeliv mødte dem med et smil og en udstrakt hånd.
Det er især vigtigt i den allerførste svære tid i et nyt land, hvor savnet af familie, hjemland og alt det velkendte er uendelig stort, forklarer Birthe Munck-Fairwood.

Død, vold og elendighed

Også i Danmark mærker vi i disse måneder, at en af verdens største flygtningetragedier udspiller sig blot få timers sejlads fra Europas grænser.
Over to millioner syrere er flygtet fra den blodige konflikt, der startede for snart fire år siden. Det er mennesker, der har akut behov for international beskyttelse.
Knap 10.000 af dem har søgt asyl hos os, siden krigen brød ud. Det er ikke mange. Langt de fleste opholder sig i nabolande. Men for Danmark er der tale om en stigning fra 7.557 asylansøgere i 2013 til i år næsten det dobbelte.
De to største grupper, der er kommet hertil i år, er ca. 6.000 syrere og 2.200 eritreanere, der flygter fra livslang værnepligt og tvangsarbejde i det lille land, der er kendt som Afrikas Nordkorea.
Disse mennesker kom til Danmark med absolut ingenting. Men både børn og voksne har set alt for megen nød, død, vold og elendighed. Som en flygtning fra Syriens hovedstad Damaskus, der i dag bor på et asylcenter i Haderslev, udtrykte det for nylig: “Danskerne gør sig ingen forestilling om, hvad vi har oplevet”, siger Birthe Munck-Faiwood.

Længes efter fællesskab

– Måske kan vi ikke fortælle dem om Jesus. Men vi kan vise dem, at vi gerne vil være sammen med dem. Det vil de huske, hvis de en dag møder nogle kristne igen, siger Else Wiwe. Hun skal som konsulent støtte de menigheder, der gerne vil gøre en frivillig indsats på et af de mange nyoprettede asylcentre.
– Asylansøgerne er helt normale mennesker, der bare er havnet i en helt unormal situation. De er ensomme og længes efter fællesskab. Og de vil så gerne lære dansk, så man skal bare tage kontakt, understreger hun.
Heldigvis sker der da også mange frivillige kirkelige tiltag i disse måneder i takt med, at der oprettes stadig flere asylcentre i Danmark. Siden april i år er der oprettet omkring 30 nye centre – heraf mindst fem alene i Sønderjylland i Sønderborg, Haderslev, Løgumkloster, Bolderslev og Sommersted.
Ved udgangen af november var der i alt omkring 50 asylcentre, herunder fire modtage-/udrejsecentre og otte børne­indkvarterings­centre samt to omsorgscentre, hvor der er særlig indkvartering for kvinder.

LM bliver godt modtaget

I Sønderborg er frivillige fra Luthersk Mission (LM) og folkekirken tovholdere på en tøjbutik på den tidligere Sønderborg Kaserne, der i dag huser 700 asylansøgere fra Syrien. I butikken kan beboerne købe indsamlet genbrugstøj til kun fem kroner.
– Vi følte, at vi måtte gøre noget. Det er mennesker i en meget vanskelig situation. Dem vil vi gerne hjælpe og vise næstekærlighed. Selv om de kun er på centret i kort tid, betyder det noget, at de bliver godt modtaget, siger Børge Nørgaard fra LM og fortæller, at ledelsen på asylcentret i høj grad påskønner den frivillige indsats. For dem er det vigtigt at finde grupper, der vil påtage sig et selvstændigt ansvar for en eller flere aktiviteter.

Børn møder børn

I oktober inviterede elever på fokuskristendom-linjen på Løgumkloster Efterskole børn og forældre fra byens nye asylcenter til en aktivitetseftermiddag på efterskolen. Besøget blev en stor succes, fortæller skolen. Over 50 børn og voksne fra borgerkrigen i Syrien deltog i arrangementet, hvor der blev leget i hallen, spillet fodbold og spist pandekager med is.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Engelske gudstjenester

Også på Bornholm, Samsø og mange andre steder i landet spirer nye initiativer frem. På Bornholm er der inden for de seneste måneder åbnet tre nye asylcentre. I Svaneke har LM taget initiativ til lokale kulturmøder i missionshuset, og Rønne Kirke har siden oktober tilbudt gudstjenester på engelsk for asylansøgerne.
– Vi er jo kirke for alle og især for dem, der er i nød. Når man ser, hvor meget det betyder for dem, er det ikke svært at holde gejsten oppe, siger sognepræst Peter Hauge Madsen, der glæder sig over bred kirkelig opbakning til de nye initiativer.
Da 200 asylansøgere for nylig blev indkvarteret på Samsø, gik sognepræsten hen på asylcentret og tilbød sin hjælp. Her fik han blandt andet lov til at sætte søndagens tekst op på Centerets opslagstavle på arabisk sammen med en invitation til gudstjeneste i kirken.
– Centerlederen præsenterede mig for beboerne, og den næste søndag kom 50 asylansøgere til gudstjenesten, fortæller sognepræst Johannes Glenthøj. Han er også begyndt at spille skak med nogle af beboerne og overvejer at starte en bibelgruppe for en lille gruppe kristne beboere på centret.

Vi kan hjælpe

Der vil fremover komme flere flygtninge både til Europa og Danmark. Så det gælder om, at vi forbereder os rigtigt til at modtage dem, mener Birthe Munck-Fairwood.
– Lad os åbne de kirkelige netværk og vise, at kirken er der. Med et smil, en blomst eller en invitation kan vi alle være med til at byde en nyankommen flygtning eller asylansøger velkommen. Som en herboende flygtning udtrykker det: ’Undervurder aldrig din handling. Selv en enkelt lille gestus kan ændre et menneskes liv’, understreger hun.

Det kan kristne fællesskaber gøre

Kun fantasien sætter grænser for de ting, man kan gøre i forhold til asylansøgerne.
På asylcenteret kan man tilbyde aktiviteter efter aftale med centrets frivilligkoordinatorer. Det kunne fx. være at komme på besøg med hjemmebagt kage en gang om ugen og snakke med beboerne. Tilbyde en kvindeklub eller en samtalecafé. Spille skak eller andet med beboerne. Tilbyde computer-spilleaftener eller strikkeeftermiddage eller oprette en ’genbrugsbutik’ på centeret.
Uden for centrene kan man tilbyde fodboldkampe eller andre sportsaktiviteter i den lokale sportshal, gåture i omegnen, besøg i private hjem eller deltagelse i lokale børneaktiviteter.
Her kan man overveje følgende: Hvilke ressourcer har jeg/min menighed? Hvad kan vi byde ind med? Hvad kan vi få lov at gøre?
Mulighederne er mange. Behovet er der. Og erfaringen siger, at frivilliges initiativer er meget velkomne og gør en verden til forskel for asylsøgerne. Også selv om man ikke taler engelsk.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Sådan kommer man i gang

Besøg centret. Hils på beboerne, snak med dem og lær deres navne.

Kontakt centrets ledelse/frivilligkoordinatorer for at høre om konkrete behov som indsamling af brugt tøj, cykler og legetøj, hjælp til aktiviteter, danske samtalepartnere etc.
Undersøg om det er muligt at sætte et opslag op på centret med ”Folkekirken byder flygtninge velkommen til Danmark…” eller lignende, oplysning om en åben kirke i byen/lokalområdet (åben i dagtimerne) samt telefonnumre på præster, der taler engelsk.
Lad kirken stå åben i dagtimerne, så asylansøgere kan gå ind og bede og tænde lys.
Bring interview med en (kristen) asylansøger fra centret i kirkebladet eller lokalavisen.
Undersøg muligheder for samarbejde med andre kirker/foreninger om konkrete tiltag.