Rod-børnebøger: Spændende og sjove og velegnede til oplæsning

s14_to bøgerEn søndag eftermiddag i skoven finder Lukas og hans familie Rod, en forvirret, meget snavset og bange dreng. Ingen ved, hvor han kommer fra, og han kan heller ikke selv bidrage med oplysninger.

Rod får lov til at bo hos Lukas og hans familie, og fra da af er intet, som det plejer. Familien Schmidtsteiner kommer til at holde af Rod, men kommunens sagsbehandlere forsøger at få Rod placeret på et børnehjem, nu hvor ingen lader til at kende ham, og ingen efterlyser ham. Han kan heller ikke selv bidrage med oplysninger, der kan afklare, hvor han kommer fra – og hvem hans familie kan være.

Gud med i historien

Schmidtsteiner-familien går i kirke og tror på Gud. Det introduceres Rod også til, og det afstedkommer en mængde spørgsmål. Også fra familiens egne børn, Lukas og Nele, bringer det nye spørgsmål frem, da de ingen farmor og farfar har – i hvert fald er det det, de har fået fortalt.
Det viser sig, at faderen har afbrudt forbindelsen, og da børnene finder ud af, at noget ikke stemmer, tager de sagen i egen hånd.
Der fortælles om Gud som en far-relation, og Lukas presser sin far ved at vende det til spørgsmål ind i egen familie.

Venskab som tema

I bog nr. 2, ”Rod & Co og bøllerne i bare tæer”, drages læseren med ind i skoleverdenen, som Rod nu skal introduceres til. Han skal starte i fjerde klasse, og Rod beslutter, at han nu må hedde Regnar Rod. Man kan jo ikke hedde ’ikke noget’, når man skal i skole, og slet ikke Rod. Hvad er mere naturligt, når jeg nu skal regne i skolen, at jeg så hedder Regnar der?
I skolen er der mange genvordigheder med to store bøller, der gør livet surt for Rod og Lukas. Samtidig spøger en sølvgrå Audi – har den noget med Rod at gøre? Rod synes at genkende den og bliver både urolig og ulykkelig, når han ser den. Men ved ikke selv hvorfor.
I denne bog fortælles der om det at være værdifuld og om at komme til Jesus med sin angst. Vi hører om musefælder foran hoveddøren, hjemmelavede slangebøsser og andre opfindsomme og finurlige påhit.
Begge bøger har venskab som gennemgående tema. Bøgerne er spændende og sjove og lette i deres fortælleform.
Nogle af de spørgsmål, som større børn kan tumle med, bliver berørt på en humoristisk måde. Bøgerne er velegnede til aldersgruppen 8-10 år og meget velegnede til oplæsning.

Harry Voss:
Rod og Co – 166 sider
Rod & Co og bøllerne i bare tæer – 193 sider
149,95 kr. pr. bog – ProRex