Støder jeg andre ved at være ærlig?

Vi er alle forskellige individer med forskellige personligheder og forskellige grænser.
Vi er alle forskellige individer med forskellige personligheder og forskellige grænser.

Kære Suh.
Jeg arbejder ihærdigt på at være autentisk i hverdagen.
Prøver at være mig selv – på godt og ondt. Men jeg tænkte forleden på: er der en grænse for, hvornår man skal være sig selv? Jeg mener, nogle gange kan det, som ”er mig”, virke stødende eller upassende på andre – men hvornår fylder hensynet til de andre mere end at være autentisk?
Vil gerne tage hensyn til andre, men har ikke lyst til at svigte mig selv!
Hilsen Den Autentiske

Kære Autentiske
Sikke et væsentlig spørgsmål du rejser her. Hvornår må hensynet til mig selv vige til fordel for hensynet til andre – og omvendt?
Hvis der dog bare fandtes en facitliste!
Mange har også prøvet at lave en sådan – og nogle er faktisk kommet frem til noget, der virkede for dem, men har så begået den fejl, at de har forsøgt at presse den skabelon ned over hovedet på alle andre. Det skal man ikke gøre, for vi er alle forskellige individer med forskellige personligheder og forskellige grænser.
Andre igen vælger at bosætte sig i en af de to yderligheder, du nævner, og bliver enten ulideligt selvudslettende – eller øretæveindbydende provokerende.
Ingen af disse positioner er favorable. I stedet er det nødvendigt, at vi hver især finder et brugbart kompromis imellem disse to yderligheder – ligesom du nu er i gang med: at tage ansvar for vores væren i verden ved at gøre os rigtig umage med at aflæse og afkode vores medmennesker, for derefter at tilpasse vores adfærd og udsagn så vi står ved os selv, men på en hensynsfuld og respektfuld måde over for andre. Er det lettere sagt end gjort? JA.
Men jo mere vi øver os i det, jo bedre bliver vi til det, for ting og budskaber kan siges på mange forskellige måder. Vi kan øve os i praksis, når vi er i situationerne, hvorpå vi bagefter kan evaluere og uddrage læring om, hvad vi kan gøre anderledes og bedre til næste gang for at nå bedre i mål.
Hvad endnu bedre er, er at vi også kan øve os hjemmefra: prøv fx hver gang du har noget på hjerte at udfordre dig selv til at sige det på 3 forskellige måder: 1) den provokerende måde 2) den spagfærdige måde 3) måden, der lander lige midt i mellem. På den måde optræner du din hjerne til at kombinere forskellige sproglige udtryk med det samme budskab, og du vil efterhånden have mange flere muligheder til rådighed.
Held og lykke med det.
Hilsen