Dansk politiker mødte børnehjemsbørn som skal ’hjem til jul’

Tove Videbæk yderst til højre sammen med tre piger fra børnehjemmet og medarbejder Tanja til venstre.
Tove Videbæk yderst til højre sammen med tre piger fra børnehjemmet og medarbejder Tanja til venstre.

Før stjal børnene fra hinandens tallerkener, fordi de var vant til det fra livet på gaden. Men nu hjælper de hinanden, fortalte lederen af projekt Børnenes Liv i Nicaragua til den danske politiker Tove Videbæk, som netop har været på besøg.
Flere af børnene havde aldrig prøvet at sidde ved et bord og spise sammen med andre, før de kom til børnehjemmet. Lederen for projektet ”Børnenes Liv” i Nicaragua fortalte Tove Videbæk, hvordan det var gået med børnene i de måneder, de havde været på stedet.
– Nu sidder de ved borde og spiser pænt. De snakker ordentligt med hinanden, og de store hjælper de små. Det er en ren fornøjelse, sagde Alberto, som er den øverste leder for børnehjem, skole og praktisk undervisning på farmen i Vera Cruz, nogle kilometer uden for hovedstaden Managua.
I denne uge skal børnene ”hjem” på juleferie, og Alberto tager frivilligt 12 af de 30 børn med til sit eget private hjem. Disse 12 børn har absolut ingen at komme hjem til. ”Hjem” for dem har hidtil været gaden i storbyen. De øvrige 18 blev der også fundet ”julehjem” til.

Lærer at dyrke jorden

– Det var en stor oplevelse for mig at se disse børn, som nu havde været med i Børnenes Livs projekt i 16 måneder. De har fået god mad, de har lært almindelige skolefag, og de har lært en hel masse om landbrug. Det var en fornøjelse at se nogle piger fortælle om en ”organisk gødning”, som de havde været med til at udvikle. Tre drenge fortalte om tomatplanter, som de havde plantet og nu passede rigtig godt på. Desuden var der på farmen papaya, mango, citrustræer og meget mere. Nicaragua er meget frugtbart, der er masser af uopdyrket land, og man kan høste 2-3 gange om året. Så derfor er det rigtig godt for børnene at lære noget om moderne landbrug, fortæller Tove Videbæk.
I projekt Børnenes Liv får børnene også undervisning i at reparere cykler, snedkerere m.v. Formålet er, at de skal blive selvforsørgende, når de forlader stedet.
– Det var helt utroligt at se den ændring, der var sket med børnene. De kom til stedet som forpjuskede, sultne og usikre gadebørn. Nu stod de her – stolte – og fortalte om, hvad de havde lært. Ligeledes var deres holdninger til arbejde, til disciplin og til at være ordentlige over for andre totalt forandrede, siger Tove Videbæk.

Stolte børn
De tidligere gadebørn har fået et nyt og trygt liv på børnehjemmet uden for Vera Cruz.
De tidligere gadebørn har fået et nyt og trygt liv på børnehjemmet uden for Vera Cruz.

Fredag aften lærer børnene ”life-skills”, hvor de får bibel-historier og undervisning fra Bibelen. Det har været medvirkende til denne forandring, forklarer Tove Videbæk, som allerede tidligere har besøgt projektet.
– Jeg havde løbende fået gode orienteringer og vidste, at projektet gik godt. Alligevel blev jeg meget imponeret. Det var nærmest overvældende.
Da jeg kom hjem og fortalte min mand om projektet, sagde han: ”Du virker helt høj.” Ja, det var jeg. Tænk at se sådanne børn så forandret. For et par år siden spiste disse børn de sandwichrester, som forbipasserende smed ud til dem, og de slikkede på tomme pizzabakker, fordi det dog smagte lidt af mad. Derudover sniffede de lim. Og nu stod de så her og fortalte om organisk gødning, om tomatplanter og meget mere. Og de var så stolte. Jo, jeg var høj over det. Og glæder mig til de næste skridt i projektet, hvor børnene kan lære endnu mere, og hvor måske flere børn kan hentes ind fra gaderne og være med, slutter Tove Videbæk.