Helbred dit hjerte i julen

Julen er hjerternes fest, hedder det. Det er højtid med lys, famlliesamvær, hygge og glæde. Men ikke for alle.

Julen er også de triste hjerters tid, depressionernes højtid. Hos DepressionsLinien, som er DepressionsForeningens telefontjeneste, boomer antallet af telefonopringninger ved juletid.
Også for mange børn og unge er julen den sværeste tid på året på grund af skilsmisser og splittede familier. Rådgivningscentrene får markant flere henvendelser i forbindelse med julen. Så der er ingen garantier for, at julefreden sænker sig, når de sidste gaver er købt og anden simrer i ovnen.
Men mærker man tegn på depression og føler sig syg om hjertet, er netop julens budskab om Jesu fødsel den medicin, der skal til for at helbrede.

Hjertesprog

Forleden fandt jeg en af mine yndlingsbøger frem med titlen “Hjertesprog”.
Den er skrevet af Porphyrios af Athos, som var en græsk ortodoks munk, der levede fra 1906 til 1991. Han står i ørkenfædrenes tradition og er især kendt for sin evne til at helbrede, for sit klarsyn og sin samtaleteknik, som han kalder for “guddommelig psykoanalyse”. Flere steder i bogen giver han eksempler på, hvordan fysisk sygdom stammer fra åndelige problemer.
Jeg slog tilfældigt op på et afsnit med overskriften: “Når Kristus træder ind i dit hjerte, ændrer dit liv sig”. Porphyrios fortæller, hvordan ensomheden forsvinder, når man finder kærligheden til Kristus.
“Der er hverken melankoli, sygdom, pres, angst, depression eller helvede”, skriver han. Porphyrios går så langt som til at sige, at uden Gud i hjertet, får man vrøvl med hele organismen, de endokrine kirtler, leveren, galdeblæren, bugspytkirtlen og maven.
Det er ikke mere menneskeligt overskud, der kan helbrede angst og depression tilbundsgående, men alene kærligheden. Ingen psykolog formår at give den kærlighed, som Gud kan.
I julen kommer Gud kommer os i møde som menneske, som et lille barn, der venter på at blive taget op af krybben og trykket ind til vores hjerte. Det krybberum, som Jesus ønsker sig, er et menneskehjerte. Det er først, når du åbner dit hjertes dør for ham, at du slipper af med fortvivlelse, angst og irritation.
Glædelig jul.