Julegaver fra hjertet

Er det muligt at styre uden om gaveræset med lange køer i butikker og et presset budget? Hvorfor er vi egentlig

Med lidt alternativ tænkning kan det faktisk godt lade sig gøre at give gaver af betydning, uden det koster det helt store.
Med lidt alternativ tænkning kan det faktisk godt lade sig gøre at give gaver af betydning, uden det koster det helt store.

havnet i dette gaveræs? 

tåget og ubehageligt. Så på den ene side er jeg faktisk glad for, at den aftalte shoppingtur med veninden alligevel ikke blev til noget, og jeg derfor kan slænge mig på sofaen og nyde en varm kop te i stedet.

Men på den anden side er jeg også lidt skuffet over hendes pludselige aflysning, for samtidig er jeg jo også udmærket godt klar over – at jeg så før eller siden selv skal vove mig ud i forbrugsvanviddet her inden jul.
Ud af det som tog sin begyndelse i en ydmyg stald – uden nogen form for luksus – synes nogen på et tidspunkt at have udledt, at forberedelserne til en fest af nærmest ikke jordiske dimensioner – med alt hvad dertil hører – hvert år skal indledes omkring denne tid.
Hvem ér det dog, der er kommet på ideen om en konkurrence i at stræbe efter mest mulig ekstravagance, at finde på de mest enestående, udgiftstunge og originale ideer for på den måde at søge at behage det enkelte menneske materielt (eller måske allermest sig selv?). Og hvor begreber som økonomisk ansvarlighed og hensyn synes ikke-eksisterende?
De første gaver
I Biblen får vi ikke så meget at vide om de 3 vise mænd og deres efterfølgende store indsats, da de opdager den store lysende stjerne, som leder dem på vej.
Men noget skinner alligevel tydeligt igennem; de var helt overbeviste om, at dette barn, som de skulle besøge, var en helt speciel ærbødighed værd.
Alene gaverne de havde med sig, var et klart udtryk for særlig ærbødighed. Det er vist de færreste børn, som får guld, røgelse og myrra, når de bliver født – eller for den sags skyld på et andet tidspunkt i deres liv. Hvad de vise mænd helt præcist ville udtrykke / vise med disse værdifulde gaver, hersker der i dag mange teorier om.

Sikkert er det, at ingen af disse tre gaver var sædvanlige gaver til en nybagt familie – ej heller på den tid. Lige modsat faktisk, havde især røgelse og myrra deres ’plads’ som en del af gudstjenester, ved begravelser og andre kultiske handlinger. Måske vidste de vise mænd, hvad dette særlige barn engang ville komme ud for i fremtiden – allerede da de bragte ham de specielle gaver? Og således var de profeter for Maria og Josef?
Nye idéer
Pludselig ringer min telefon. Det er min veninde, som er i den anden ende af røret, nu vil hun alligevel gerne ud at shoppe. Jeg synes det er en god ide, lægger røret fra mig og kigger på listen med ønsker, mens jeg stadig har tankerne andetsteds.
Lige nu synes legetøj, kosmetik og underholdningslitteratur fuldstændig uden betydning og værdi. Hvilke slags gaver ville mon virkelig have betydning for modtagerne? Hvad vil egentlig kunne vise mine kære, hvor meget de betyder for mig? Hvad kan tænkes at opmuntre og fortælle dem, at de er noget helt specielt og enestående, – at Gud har noget ganske vidunderligt for med deres liv?

Af Vera Klaunzer