Norsk salmemaraton i radioen

200 kor sang sig igennem den nye norske salmebogs 899 salmer på 60 timer.

NRKs salmemaraton, ’Salmeboka minutt for minutt’ fra Vår Frue Kirke i Trondheim den første weekend i advent, blev fulgt af 2,2 millioner seere i Norge.
– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at det skulle blive så stort, siger NRKs Helge Gudmundsen ifølge KPK.

17.000 i kirken

Flere børnekor deltog i den 60 timers salmemaraton ’Salmeboka minutt for minutt’, som blev sendt fra Vår Frue Kirke i Trondheim.
Flere børnekor deltog i den 60 timers salmemaraton ’Salmeboka minutt for minutt’, som blev sendt fra Vår Frue Kirke i Trondheim.

Helge Gudmundsen, som er ophavsmand til idéen med Salmeboka minutt for minut, er overvældet over responsen – både fra folk rundt om i landet og det, at næsten 17.000 mennesker fandt vej til Vår Frue Kirke i Trondheim i løbet af den 60 timer lange udsendelse.

2,2 millioner seere

NRK oplyser, at 2,2 millioner seere så noget af udsendelsen. I gennemsnit var der hvert eneste minut 87.000, som så med.
Kanal NRK2, som sendte det meste af salmemaratonen, fordoblede ligefrem sit seertal i løbet af weekenden.
Studievært for NRK’s kristne programmer, Helge Gudmundsen, stod selv i koret og sang med på de tre sidste salmer. Salmebogens næstsidste salme, ’Hjemme i himlen’, er faktisk skrevet af Helge Gudmundsens far, Leonard Gudmundsen.
Det blev et stærk øjeblik for sønnen, men det var ikke planlagt på forhånd, fortæller han til KPK.
– Det var skønt at stå der i koret og synge pappas salme, siger Gudmundsen.
Han fortæller, at afslutningen blev en helt speciel oplevelse, fordi kirken var fyldt med 400- 500 mennesker.

Genudsendelser

Programmet var så populært at dele af det er blevet genudsendt i løbet af adventstiden.
Ragnhild Hadland, daglig leder for Norges Kirkesangforbund, er overbevist om, at NRK’s salmemaraton vil betyde et stort løft for kirkesangen i Norge. Hun har været med til at planlægge programmet og sang selv med i Vår Frue Kirke.
Alle kor i Norge blev inviteret til at tilmelde sig, og responsen var overvældende. Omkring 200 kor deltog i udsendelsen.
Hadland tror også, at programmet har gjort, at mange, som ikke før har haft et nært forhold til salmer og salmesang, nu har fået øjnene op for de værdier, salmeskatten repræsenterer.

Salmeapp fik succes

Eide Forlag, som udgiver de norske salmebøger, fordoblede abonnenttallet på sin salmeapp med 1000 nye abonnenter i forbindelse med maratonen.
’Salmeboka minutt for minutt’ har nemlig skærpet folks interesse for både salmer og Salmeboka.
Den almindelige udgave af salmebogen fra 2013, menighedsudgaven, er nu solgt i 135.000 eksemplarer. Der er solgt 21.000 af udgaven med stor skrift, 15.000 af pocketutgaven og 4.000 af pragtudgaven.
– Det burde være en aktuel julegave for mange, mener forlagschef i Eide Forlag, Stefan Bengt.