Børn skal kunne være børn

Børn og unge lider under alkoholmisbrug i hjemmet, derfor skal de sikres den bedst mulige hjælp, mener Blå Kors, som sammen med MF Mai Mercado (C) tog initiativ til en konference om emnet på Christiansborg den 19. januar.

Hvis forældrene drikker, vil børnene tit påtage sig voksen-opgaver. Men børn skal have lov til at være børn, mener Blå Kors' generalsekretær Christian Bjerre.
Hvis forældrene drikker, vil børnene tit påtage sig voksen-opgaver. Men børn skal have lov til at være børn, mener Blå Kors’ generalsekretær Christian Bjerre.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at 122.000 børn og unge lever i familier med alkoholproblemer. Uden hjælp risikerer op mod 1/3 at få psykiske problemer eller selv at blive misbrugere som voksne.

Blå Kors Danmark havde inviteret socialminister Manu Sareen og over 125 eksperter, kommunale repræsentanter og folketingspolitikere til konference på Christiansborg for at finde løsninger på, hvordan disse børn kan sikres den bedst mulige hjælp. Også flere unge, som har haft problemet inde på livet, fortalte om deres barndom. Konferencen sluttede med paneldebat ved Mai Mercado, Karin Nødgaard (DF), Trine Mach (SF) og Anne- Mette Winther Christiansen (V).

Børn skal være børn

– Som barn eller ung taler man ikke med andre om de svigt, man oplever hjemme. Der er stor risiko for, at rollerne byttes om, og at barnet forsøger at løfte de opgaver, forældrene burde løfte. Børn skal have lov til at være børn, siger Christian Bjerre, generalsekretær hos Blå Kors Danmark. Formålet med konferencen på Christiansborg var at give et indblik i det, samfundet udsætter børnene for. Det blev belyst, da unge, der selv er vokset op med drikkende forældre, fortalte om deres barndom. Desuden bidrog forskere og terapeuter som cand. psyk Birgit Trembacz og psykolog, ph.d. Helle Lindgaard med indblik i den nyeste forskning på området, blandt andet om senfølger.

Folketinget må gribe ind

Blå Kors forsøger at hjælpe og støtte børn i alkoholfamilier gennem sommerlejre og Barnets Blå Hus. For dem, der er flyttet hjemmefra, tilbyder Blå Kors terapi gennem TUBA. Men disse tilbud slår ikke til. Ventelisterne vokser, efterhånden som muligheden for at få hjælp bliver mere kendt. Derfor har Blå Kors Danmark, herunder TUBA, arbejdet for, at Folketinget indfører en garanti for, at alle børn og unge, der ønsker det, kan få støtte og behandling for de skader, der er påført dem under opvæksten. I konferencens sidste debat drøftede repræsentanter fra flere af Folketingets partier, hvordan de mener, en kommende behandlingsgaranti kan udformes, så flest mulige børn får den bedst mulige hjælp, fortæller Christian Bjerre fra Blå Kors Danmark.

I familier hvor mor eller far drikker, risikerer man, at børnene bliver 'små voksne'. Billedet viser et skærmprint fra Blå Kors' You Tube video 'Børn skal være børn'.
I familier hvor mor eller far drikker, risikerer man, at børnene bliver ‘små voksne’. Billedet viser et skærmprint fra Blå Kors’ You Tube video ‘Børn skal være børn’.
Ret til gratis hjælp

Oplysning om gratis alkoholbehandling skal formidles bredt, mener foreningen Alkohol og Samfund. Alkohol og Samfund påpeger, at 59 ud af 98 kommuner på deres hjemmeside ikke oplyser noget om, at borgerne har ret til alkoholbehandling. Faktisk aner 4 ud af 10 danskere slet ikke, hvor de kan få hjælp, hvis de selv eller en i familien drikker for meget. Det viser en undersøgelse, som Blå Kors Danmark har fået lavet.

– Når 585.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol, og kun ca. 20.000 er i offentlig behandling, har vi al mulig grund til at slå på stortromme for mulighederne for behandling påpeger generalsekretær Christian Bjerre. Den manglende oplysning om gratis og anonym alkoholbehandling står i skarp kontrast til, at 6 ud af 10 danskere faktisk ønsker sig en anderledes og sundere alkoholkultur i Danmark.

Derfor er det ikke ambitiøst nok med informationer på kommunens hjemmeside. Også på Blå Kors behandlings-hjemmet i Rold Skov har man oplevet, at mange pårørende ringer for at bede om råd, når en i familien har et alkoholmisbrug. Mange ved slet ikke, hvor de skal henvende sig, siger forstander Fred Follmann.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Høring om alkohol på ungdomsuddannelserne

På en anden konference, ’Alkoholkonferencen 2015’ den 27. januar i Fællessalen på Christiansborg, vil Alkohol og Samfund sætte fokus på ’Druk-orienteret markedsføring på ungdomsuddannelser’. Der vil bl.a. være fokus på emnet:

– Hvordan kan vi beskytte danske børn og unge mod drikkepres fra alkoholmarkedsføring? På konferencen offentliggør Alkohol & Samfund en ny undersøgelse, der viser, at en række diskoteker målretter drukorienteret markedsføring mod unge på ungdomsuddannelserne. 66 ud af 82 diskoteker i undersøgelsen overholder nemlig ikke branchens egne regler, når de markedsfører via Facebook, oplyser Alkohol og Samfund.