Ny forsker på MF i Go’Morgen Danmark om Jesu opstandelse

Sognepræst Peter Søes ansættes den 1. marts på Menighedsfakultetet som teologisk forsker i en 3-årig periode. Den 20. januar forsvarede han troen på Jesu opstandelse i Go’Morgen Danmark.

Sognepræst Peter Søes.
Sognepræst Peter Søes.

Sognepræsten i Skelgårdskirken på Amager skal ansættes fra 1. marts på halv tid på MF som kandidatstipendiat for en 3-årig periode.

I Guds billede

Peter Søes skal skrive en ph.d.-afhandling inden for systematisk teologi om det at være skabt i Guds billede.
– Jeg har gennem snart nogle år arbejdet med, hvad det vil sige at være skabt i Guds billede. Dels fordi jeg tror, det har noget at sige os om menneskets værdighed og opgave, dels fordi det har noget at sige om vores forhold til Jesus. For når Jesus simpelthen er Guds billede, som Paulus flere steder skriver, og når ethvert menneske er skabt i det Guds billede, som Jesus er, så tror jeg, det betyder, at der er noget i selve det at være menneske, der på en måde ”svarer til Jesus”, forklarer Peter Søes.

Hjælp til at forstå Jesus

Om baggrunden for valget af emnet med Gud-billedligheden, siger Peter Søes:
– Det vil jeg gerne undersøge nærmere, for måske kan det hjælpe kristne til at forholde sig til alle de andre bud på, hvad det egentlig er at være menneske, som fx psykologien eller andre videnskaber kommer med. Samtidig kan det måske hjælpe folk, der ikke er kristne, til at forstå kristendommen, hvis man kan bruge sin egen menneskelighed som en slags prisme til at forstå Jesus.

Jesu opstandelse i Go’MorgenDanmark

Efter sognepræst Per Ramsdals udmelding om, at han ikke tror på Jesu fysiske opstandelse, og at han stikker en nødløgn om det kristne håb i forbindelse med begravelser, har der været meget debat om emnet. Debatten blev også taget op af Go’Morgen Danmark den 20. januar. Her medvirkede Peter Søes sammen med sognepræst Thomas Høg Nørager fra Stefanskirken på Nørrebro. Sidstnævnte gav udtryk for, at ’opstandelse’ handler om håb og et liv efter døden – men ikke om en konkret historisk hændelse. Her kom Peter Søes til orde og fastslog, at håbet netop har med Jesu fysiske opstandelse at gøre:
– Grundlaget for det håb er lige præcis det, som Jesus har gjort. Havde han ikke gjort det, havde der ikke været noget grundlag for håbet, så havde det bare været sådan en fortælling, man kunne lade sig inspirere af, men uden realiteter bag, sagde han. De to præster kom også ind på deres grundlæggende forskellige syn på homovielser. Her vil Peter Søes følge Bibelens anvisninger.
Han sammenligner det med, at en fodboldspiller følger sin træners ordrer og strategi. På samme måde gælder det om at følge Jesu budskaber, også når han siger, at ægteskabet er mellem en mand og en kvinde, forklarer Peter Søes.

Vil styrke MF’s forskning

Om baggrunden for ansættelsen af Peter Søes som kandidatstipendiat udtaler bestyrelsesformand Jørgen Jørgensen:
– Ansættelsen vil styrke forskningen på Menighedsfakultetet og fortsætter en naturlig foryngelse af lærerstaben. Peter er med sin omfattende erfaring som præst og sine umiskendelige intellektuelle evner et helt oplagt valg, som vi ser frem til vil berige forskningsmiljøet og den teologiske tænkning på Menighedsfakultetet og fastholde den vigtige føling med den kirkelige virkelighed, som er Menighedsfakultetets særkende. Den kommende kandidatstipendiat er da også godt kendt med MF, hvor han både har undervist og været engageret i sin studietid.
Peter Søes stopper som præst den 1. marts, når ansættelsen ved MF starter. Han bliver dog boende på Amager sammen med hustruen Lillian, der er speciallæge i klinisk mikrobiologi, og deres tre børn på 10, 12 og 15 år.

Læs også artikel om Ramsdal-sag ‘Debat om Jesu opstandelse’ under Indland