Nytårskollekten skaffer bibler til flygtninge og indvandrere i Danmark

Bibelselskabet har samlet ind til bibler på forskellige sprog, fordi mange flygtninge efterspørger dem.

I efteråret fejrede man udgivelsen af en ny iransk bibel. Den bliver her modtaget af enken efter Pastor Tateos Michaelian, som blev martyr for sin tro. Foto: World Watch Monitor.
I efteråret fejrede man udgivelsen af en ny iransk bibel. Den bliver her modtaget af enken efter Pastor Tateos Michaelian, som blev martyr for sin tro. Foto: World Watch Monitor.

Nytårsdag samlede Bibelselskabet ind i landets folkekirker for at skaffe bibler til flygtninge og asylsøgere. Det sker efter opfordring fra kirkelige medarbejdere, der har med asylansøgerne at gøre.

Præster og kirkelige medarbejdere oplever, at der blandt flygtninge og asylansøgere er stor efterspørgsel efter bibler på deres egne sprog. Derfor har de kirkelige medarbejdere henvendt sig til Bibelselskabet, som derfor besluttede, at Nytårskollekten 2015 skulle gå til bibler til flygtninge i Danmark. En kongelig resolution af 30. november 1886 gav Bibelselskabet lov til at samle ind i folkekirkens sogne til Bibelselskabets arbejde. Men også et stort antal frikirker og katolske menigheder støtter indsamlingen, selvom de ikke er forpligtet til det, oplyser Bibelselskabet.

Troen bliver holdepunkt

Mere end 51 millioner mennesker er på flugt. Tallet er det største siden Anden Verdenskrig. Nogle af flygtningene finder vej til Danmark og indkvarteres i asylcentre. De er ofte stærkt traumatiserede. – Disse menneskers livsgrundlag er jo revet væk. Alt er usikkert. Derfor har de brug for nogle faste holdepunkter og noget, der virkelig har værdi. For mange bliver den kristne tro det holdbare midt i al usikkerheden, forklarer netværkskoordinator Birthe Munch-Fairwood fra Tværkulturelt Center. Hun har selv oplevet, hvilken forskel det gør for flygtninge fra fx Irak og Eritrea at få en bibel. – For dem indeholder Bibelen liv og håb. Og vi ser, hvor meget det betyder for dem at få den. Som kirke må vi aldrig blive os selv nok. For det at have omsorg for den fremmede og den svage er noget helt grundlæggende i den kristne tro. Og en enkelt bibel kan gøre en utrolig forskel, understreger Birthe Munch-Fairwood.

Bibler vil blive slidt op

Også Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, der er præsident for Bibelselskabet, er begejstret for udsigten til, at flere flygtninge og asylansøgere nu kan få en bibel. – Det er en meget væsentlig opgave for Bibelselskabet at hjælpe med bibler til mennesker, som ikke har midler til selv at skaffe den. Det glæder mig meget, at der ved nytårskollekten er særligt fokus på at hjælpe kristne flygtninge og asylansøgere her i Danmark med at få en bibel på et sprog, de kan læse. Jeg er sikker på, de bibler vil blive slidt godt og grundigt, for når man lever under stort pres, er der brug for det håb, trøst og mod, som springer ud af siderne, siger biskop Peter Skov-Jakobsen.