Trængt væk fra troen

Den ultimative frygt, det største af alle tab, det forfærdeligste? Bogens forfatter genkalder sig dengang, han under en konference hørte en menighedsleder udsende dén bøn, at hans børn ikke ville komme til at hade Gud på grund af ham.

Rob Parsons: Når troen bliver for trang  - Hvordan vi  undgår at skræmme  vores børn  væk fra Gud 139 sider  150 kr. LogosMedia
Rob Parsons: Når troen bliver for trang
– Hvordan vi undgår at skræmme vores børn væk fra Gud
139 sider
150 kr.
LogosMedia

Det var et vidnesbyrd, som greb ham om hjertet – en grebethed, der afspejler sig overalt i denne bog. Tilbage i 2008 udkom en anden af hans bøger på dansk, ”Lad lyset brænde” med den altsigende undertitel: ”Når dit barn har forladt troen” (anmeldt uge 44/2008). De to bøger ligger i forlængelse af hinanden. De handler begge om det for mange kristne familier utænkelige: at et af medlemmerne – her de unge – forlader troen. Man taler ikke så meget om det, men som en hjemløs mand udtrykker det: ”Sådan har det ikke altid været. Men hvad som helst kan ske for hvem som helst.”

Forfatteren er præst og familieterapeut og ved, hvor skoen trykker. Det er en del af hans bekymring, at mange kristne forældre ikke opnår andet gennem deres opdragelse af børnene, end at de får børnene til at foregive tro. ”Når vi forsøger at forklare vores børn om kristendommen,” skriver han, ”bliver vi ofte så ivrige efter, at de skal gribe det – at de skal tilslutte sig vores tro – at vi ubevidst kommer til at servere kristendommen på en måde, som føles rigtig for os selv, men som virker fuldstændig fremmed på dem” (s. 17).

Årsager til frafald

Men hvordan kan det være kommet så vidt, at troen blev forladt? Rob Parsons peger på fem afgørende snubletråde: fortravlethed, kynisme, hykleri, dømmesyge og tilvanthed, og han prøver at give forældrene en hjælpende hånd. De skal forberede de unge på, at de vil kunne opleve skuffelser ikke alene over andre og over dem selv, men også over Gud. Og sidst, men ikke mindst, peger han på, at det er en del af forberedelsen til den virkelige verden, at tingene ikke er sort-hvide: ikke-kristne venner kan under de rette betingelser være bedre for den unge end de troende.

Mange gode og tankevækkende indsigter; gode eksempler, der illustrerer bogens pointer. En fin, lille udgivelse, som bør finde vid udbredelse.