Ukrainsk familie besøgte Bonderøven

Andrianna og Arpad Komar og deres børn har sammen med efterskoleforstander René Brorson besøgt Bonderøven alias Frank Ladegaard Erichsen på Kastaniegården ved Grenaa.
Andrianna og Arpad Komar og deres børn har sammen med efterskoleforstander René Brorson besøgt Bonderøven alias Frank Ladegaard Erichsen på Kastaniegården ved Grenaa.

– En ukrainsk bonderøv med et børnehjem har mødt Bonderøven fra Danmark, fortæller forstander René Brorson fra Grejsdalens Efterskole.

I perioden 2.-20. januar boede Arpad Komar, hans kone Andrianna og parrets seks børn på efterskolen i Vejle. Men det blev også til et besøg hos Bonderøven alias Frank Erichsen i Grenaa.

To selvforsyningsnørder
– Det var som at være en lus mellem to selvforsyningsnørder. Spørgsmålene fløj gennem luften, og interessen for hinandens arbejde var stor.
Bonderøven tog sig god tid til at vise familien rundt og forklare, hvordan de forskellige ting på Kastaniegården bliver til, og hvordan man finder ud af både det ene og det andet, siger René Brorson. Han tilføjer, at de to timer på Kastaniegården fløj af sted trods storm og regn. Der var anekdoter og råd, smil og klap på skulderen – et møde mellem ligemænd med en fælles interesse.
Måske kan Arpad lave en frugtpresse af halm eller flette hegn omkring forskellige bede. Måske kan man holde dyr på Father’s House, lave en rygeovn og bruge naturens ressourcer bedre…

Vær lidt skør for Gud
Under opholdet i Danmark har Arpad besøgt mange kirker og foreninger for at fortælle om familiens arbejde blandt fattige og forældreløse sigøjnere i projektet Father’s House.
Her er man nødt til at være en selvforsynende ’bonderøv’ – og derfor kontaktede man den danske af slagsen, som gerne ville møde familien Komar.
– Arpad mener, at vi i Danmark lever et liv i luksus, hvor de mange gode ting, som vi omgiver os med, og det pressede arbejdsliv har gjort os åndeligt trætte. Vi står i fare for at falde i søvn som nation.
Derfor opfodrer ukraineren os til altid at stå fast i bøn. Altid at være ærlige overfor os selv og Gud. Altid at være lidt skøre – meget i Guds rige sker, når vi træder uden for vores komfortzone. Altid at studere Guds ord og livet hos Gud – og altid at holde korset for øje, fortæller René Brorson.

Forstander René Brorson fra Grejsdalens Efterskole formidlede kontakt mellem to bonderøve.
Forstander René Brorson fra Grejsdalens Efterskole formidlede kontakt mellem to bonderøve.

Mafia-dreng blev kristen
Arpad fortæller i Indre Missions Tidende (IMT) om sin fortid i mafiamiljøet. Han blev alvorligt syg som 17-årig og fik at vide, at han ikke ville kunne få børn. Senere mødte han Jesus – og derefter Adrianna. Men han fortalte hende aldrig før brylluppet, at han ikke ville kunne få børn.
Det viste sig dog hurtigt, at han kunne have sparet sig den bekymring. Parret har nu seks børn!
Arpad har fortalt mange danskere om sin omvendelse fra mafia-livet til at blive en Guds tjener. Og overalt har han understreget behovet for forbøn for Father’s House, familien, de fattige forældreløse unge og den politiske situation i landet.
Familien kom i gang med nødhjælpsarbejdet efter at have haft den rystende oplevelse, at én, de kendte, frøs ihjel.
– Det var det skub, der gjorde, at vi gik i gang med at realisere den vision, som Gud havde givet os, fortæller Arpad til IMT.

Gaver med fra Danmark
René Brorson har selv besøgt familien i deres hjem i Ushgorod i det vestligste Ukraine. Her i januar havde han så chancen for at gengælde gæstfriheden. Og mange danskere har samlet ind til projektet i Ukraine.
– Vi ved ikke, om traileren er stor nok til at rumme alle gaverne. Det var en overvældende oplevelse og bønnesvar! Fra Grejsdalens Efterskoles side havde man ydmygt håbet på at kunne indsamle nogle fornødenheder og måske nogle penge til Father’s House. Men udover de mange effekter er der nu indsamlet mere end kr. 25.000,- og der er stadig penge på vej. Voldsomt overvældende – også med tanke på, at købekraften for de penge kan mangedobles, når de skal anvendes hjemme i Ukraine, fortæller René Brorson.
For Grejdalens elever har det været en åndelig øjenåbner at møde familien Komar. Og Arpad er nu rejst hjem med mange nye ideer i bagagen.
– For Gud er intet umuligt. Absolut ikke! understreger den tidligere mafia-dreng.