Dengang der var vintre til

Influenzaen er over os sammen med kulden. Og det har mindet mig om en meget speciel vinteroplevelse fra min barndom engang i den første halvdel af halvfjerdserne langt ude på landet lige i Vendsyssels hjerte.

Dengang var det nemlig rigtig vinter. Snestormen havde væltet strømpælene, så vi var uden strøm i miles omkreds. Skolen var lukket. Landevejene var lukket af sne. Det samme var vores 600 meters privatvej. Men dyrene skulle jo passes, så der blev nye og uvante opgaver for hele familien.

Køerne og de andre dyr skulle have vand – og da pumpen jo ikke havde strøm, måtte vi tage brønddækslet af og hejse det op i spande. Jeg skal hilse og sige, at køer drikker meget vand! Vores stald var indrettet med plads til 25-30 køer plus opdræt i den ene side, mens grisene havde deres stier i modsatte side.

Vi placerede stearinlys på svinestierne for at få lys til arbejdet. Nu skulle køerne så malkes med håndkraft to gange om dagen. Det var hverken de eller vi vant til, så det gik alt andet end godt. Men det har nok lettet dem lidt – og kalve og katte kunne holde fest i de dage. For køletanken fungerede jo heller ikke uden strøm.

Så var der fodersituationen: Køernes roer skulle hentes ind ude fra roekulen på marken. Afsted med traktor og vogn samt to børn med hver sin greb. Vi fik roerne på vognen og bragt dem ind i stalden. Her skulle de hakkes med håndkraft, for roehakkeren kunne selvfølgelig heller ikke køre. Heldigvis var der halm i laden – og så vidt jeg husker det også noget ekstra grutning klar til grisene.

Måske havde vi ikke ligefrem influenza, mens vi var sneet inde. Men det er sket, at hele familien har været syge på en gang. Det kan man bare ikke tage sig af, hvis man har ansvar for dyr. Så på med vanten, bogstaveligt talt.

Det varede nogle dage, før vi fik strøm igen. Men mindet om de specielle udfordringer i stalden i stearinlysenes skær har sat sig fast som et godt minde, trods alt.
Og så kommer nutidens genvordigheder måske også lidt i perspektiv. Men endnu mere perspektiv får man af den tekst, som nogle danskere før i tiden broderede og gav plads på stuevæggen:

Dagen i går gled dig af hænde.
Dagen i morgen er endnu ikke
kommet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I dag hjælper Herren.