Du kan sejre over fristelserne…

Af Claus Hermansen. Præst i Frikirken Connect, Hobro
Af Claus Hermansen. Præst i Frikirken Connect, Hobro

Fristelser er en del af livet. Det kan ikke undgås, at vi møder dem. Når vi møder fristelser, kan det imidlertid gå to veje. Vi kan sejre over dem, eller de kan sejre over os.

Det er vigtigt at skelne mellem prøvelser og fristelser.
Prøvelser er omstændigheder og hændelser, som Gud lægger til rette eller påfører os for at afprøve, om vores tro er ægte. Om prøvelser siger Jakob, at vi skal regne det for lutter glæde, når vi bliver udsat for dem – at de virker udholdenhed (Jakobs brev 1:2-3). Et eksempel på en prøvelse kan være når det trækker ud med et bønnesvar, en vanskelig økonomisk situation e.l. Fristelser derimod er ikke noget, Gud påfører os! De stammer enten direkte eller indirekte fra Satan. Ifølge Politikens Danskordbog er en fristelse ”noget som lokker nogen til at gøre noget, de måske ikke burde gøre.” Hvis jeg skulle give min definition ville jeg fjerne måske’et. I bibelsk forståelse er en fristelse ”noget som lokker nogen til at handle syndigt”.

Jesus blev fristet

I ørkenen fristedes Jesus til at gøre noget, som han vidste, var forkert. Det tiltrækkende ved disse ting var den umiddelbare nydelse ved det. Djævelen ved, hvor vi har vores svagheder. Derfor vil han altid forsøge at friste os dér, hvor vi lettest kan lokkes. Et af de områder, hvor Djævelen ofte forsøger at lokke mig til fald, er dårlig snak – han frister mig til at lade mig rive med af en kritisk ånd og nedgøre det, andre mennesker gør. Et andet område er misundelse.

Djævelen kender vores svagheder og prøver at friste os til at give efter for dem. Det kan være misundelse, bagtalelse, begær osv.
Djævelen kender vores svagheder og prøver at friste os til at give efter for dem. Det kan være misundelse, bagtalelse, begær osv.

Hvordan genkender jeg en fristelse?
Du kan genkende en fristelse ved, at det er noget, du har lyst til, men som du ved, er forkert – noget der ofte er en umiddelbar nydelse ved. Hvis du ikke havde lyst til det, ville det ikke være noget problem. Jeg har for eksempel aldrig været fristet til at stjæle en tallerken med stegt lever.

Hvordan imødegår jeg fristelser?
I vores tekst imødegår Jesus fristelse med sandheden – Guds ord! Vi kan ikke imødegå fristelser med vores følelsesliv – for vores følelsesliv er i fristelsernes vold. Vi er nødt til at bruge vores vilje! Et andet sted kalder Jesus dette at ”våge”. Det var i Getsemane Have – kort før Jesus blev pågrebet (Markus-evangeliet 14:38). Jesus vidste, at Djævelen ville komme og friste hans disciple til at fornægte Jesus, og han vidste, at der var stor risiko for, at de ville falde. Vi ved, at i hvert fald Peter faldt for fristelsen til at fornægte Jesus. Flere af de andre løb simpelthen væk. Vi må være på vagt, for fristelser kommer snigende. I Andet Korintherbrev 11:14 forklarer Paulus dette således: ”Satan selv giver sig jo ud for at være lysets engel.”

Hvordan slipper jeg fri for fristelser?
Svaret er kort og godt: Du kan aldrig (!) slippe for at blive fristet. Du kan kun imødegå fristelserne rigtigt. Imidlertid vil vi blive fristet mindre og mindre, og sjældnere og sjældnere, hvis vi konsekvent står imod fristelsen.

Vi kan slippe – for en tid

I Lukas’ version af ørkenfristelsen står der til sidst: ”Da Djævelen ikke havde mere at friste med, forlod han ham for en tid.” (Lukas 4:13). Dette er uhyre interessant! Det viser os nemlig, at når vi har modstået fristelser længe nok, kommer der en tid, hvor Djævelen ikke har mere at friste med. Da forlader han dig for en tid – ikke for evigt. Fristelser vil altid komme, men næste gang er du i førersædet. Vi modstår ikke fristelser ved at dyrke dem, men derimod at rette blikket væk fra dem og hen på Gud. I dag dyrkes fristelser intenst og uophørligt. For nogle år siden kørte der sågar et reality-program, som hed ”Temptation Island”. Men vi kan sige nej til fristelser, hvis vi vil, og i stedet stille os til rådighed for Gud, som elsker os!

Af Claus Hermansen


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Søndagens tekst: Matt. 4:1-11

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk

Fristelsen i ørkenen
1Derefter førte Helligånden Jesus ud til et øde sted, for at Djævelen kunne friste ham. 2Der gik 40 dage, hvor Jesus ikke spiste noget, og han blev meget sulten. 3Da kom Fristeren til ham og sagde: »Hvis du virkelig er Guds Søn, hvorfor siger du så ikke til de sten dér, at de skal blive til brød?« 4Jesus svarede: »Der står skrevet: ‘Et menneske lever ikke af brød alene, men af hvert ord, som Gud taler.’« 5Så førte Djævelen ham ind til Jerusalem og op på det højeste hjørne af tempelmuren.6»Hvis du virkelig er Guds Søn,« sagde han, »så kast dig ud herfra! Der står jo skrevet: ‘Han befaler sine engle at passe på dig. De skal bære dig på hænder, så du ikke støder din fod på nogen sten.’« 7Jesus svarede: »Der står også skrevet: ‘Du må ikke provokere Herren, din Gud.’« 8Så tog Djævelen ham med op på toppen af et højt bjerg og viste ham alle verdens lande og al deres herlighed. 9»Alt det vil jeg give dig,« sagde han, »hvis du falder på knæ og tilbeder mig.« 10Jesus svarede: »Forsvind Satan! Der står jo skrevet: Det er Herren din Gud, du skal tilbede, og ham alene du skal tjene.«
11Så forlod Djævelen ham, og nogle engle kom og sørgede for mad til ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen: