Ensomhed er en dræber

Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.
Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.

I weekenden døde en hjemløs mand under tragiske omstændigheder i et skur i Bernstorffsparken, der ligger i Gentofte Kommune nord for København. På grund af den hårde frost havde manden søgt ind i et skur i parken og tændt bål for at holde varmen om natten. Mens manden formodentligt sov, udviklede der sig for meget kulilte, som kvalte ham.

Det er tankevækkende, at et så tragisk dødsfald, der bringer os tilbage til pigen med svovlstikkerne, sker i landets rigeste kommune med Danmarks mest eksklusive villaer, som oven i købet ligger i et velfærdssamfund. Men måske var det slet ikke den materielle fattigdom, som var den afdødes egentlige problem. Måske var det ensomhed, der tog livet af ham.

For nogle år siden interviewede jeg lederen af Franciskus Hjælpen i Stockholm, Dick Fäldt, som hjælper hjemløse, der bor på gaden. Dick Fäldt fortalte, at det sjældent er økonomisk fallit eller arbejdsløshed, som er årsagen til, at mennesker ender som hjemløse, men stort set altid brudte relationer. Mangel på relationer og venner. Skilsmisser. Følelsesmæssige sår. Ensomhed er en dræber.

Set i det lys er det foruroligende, at 40 procent af danskerne nu lever alene. Analyseinstituttet YouGov har netop lavet en undersøgelse blandt singler, som viser, at halvdelen af singlerne forventer at fortsætte med at bo alene. Der er opbrud i den måde, vi danner husstande på. Flere ser det som attraktivt at bo alene. Også økonomiske forhold og lovændringer støtter individualismen og muliggør singlelivet. I Folkeskoleloven er der sket et skifte fra at lærerne skulle fokusere på klassens bedste til nu det enkelte barns udvikling. I nogle tilfælde får man flere børnepenge som enlig end ægtepar.

Måske det uforpligtende liv umiddelbart kan virke tillokkende, men har vi tænkt over, hvilke konsekvenser det kan få på længere sigt? Ikke alle vil ende som manden i skuret, men ensomhed, som singlelivet let kan føre til, knækker mennesker. Lad os række ud mod vores nabo, venner og familie, før det er for sent. Tag dig tid til at bygge relationer. Det er dit livs bedste og største investering.
Ære være den hjemløse mands minde.