Er det Jesu plan for danskerne?

Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.
Iben Thranholm. Cand teol., journalist og samfundsdebattør.

Midt i alt postyret om præsters, teologers og biskoppers bortforklaringer af Jesu fysiske opstandelse udkom der i sidste uge en bemærkelsesværdig bog, som gør alle bortforklaringer af Jesu konkrete opstandelse til skamme.

Jeg tænker selvfølgelig på journalist Charlotte Rørths nye bog ”Jeg mødte Jesus”, hvor hun fortæller, hvordan Jesus bogstaveligt viste sig for hende og talte til hende i en kirke i Spanien. Det er tankevækkende, at denne bog kommer, netop som Danmarks præstestand er ved at omformulere Jesu fysiske opstandelse til en luftig størrelse, der ikke er til at føle på. Mens denne forvirring nu er på sit højeste, træder Charlotte Rørth, der før sit møde med Jesus ikke var troende, så frem. Budskabet er såre enkelt: ”Jeg så Ham. Han er levende”. Det er præcis den samme erfaring, som evangelierne bygger på.

Ligesom Jesus, da han levede på jorden, udvalgte jævne folk, fiskere og toldere, således kan han også i vor tid vise sig for helt almindelige mennesker som Charlotte Rørth. Der er først nu, seks år efter hun så Jesus, at hun har fået modet til at fortælle om mødet, for i Danmark ser man med skepsis på den slags åndelige erfaringer. Danmark har heller ingen mystikere i sin kirkehistorie. Måske lige med undtagelse af Grundtvig, det oplevede noget, der kunne ligne mystiske erfaringer, men da han formodentlig var manio-depressiv, er det uvist, hvad han egentligt oplevede.

s.5 lille bogomslag fra Thranholm klumme jesus111
Charlotte Rørths nye bog ‘Jeg mødte Jesus’

Men Danmark har i den grad brug for sådanne erfaringer, for uden dem dør troen. Især netop nu, hvor Jesu fysiske opstandelse er under hårdt angreb, er der behov for stemmer som Charlotte Rørths, der kan fortælle danskerne, at Jesus ikke er en myte, men en levende person.
Timingen for udgivelse kunne simpelthen ikke være bedre. For oven på Grosbøll og Ramsdal trænger danskere mere end nogensinde til at få vished om, at evangeliet taler sandt. Kan det ikke tænkes, at Jesus, da han for seks år siden viste sig for Charlotte Rørth, havde en plan? At han allerede dengang planlagde at vise danskerne, at han lever, og at der ingen tvivl bør være om hans opstandelse. Det tror jeg.