Jeg mistænker min kæreste for at lyve

Kære Suh
Jeg er 29 år og i et forhold på 3. år. Jeg har nogle problemer i forhold til min kæreste, som jeg ind imellem mistænker for at lyve for mig, men jeg kan ikke få vished. Jeg har engang været ret overbevist om, at han var mig utro, men da jeg konfronterede ham med det, havde han vandtætte forklaringer på sin adfærd. Sådan er det hver gang, jeg bliver utryg omkring noget, så har han den ene overbevisende forklaring efter den anden. Alligevel går jeg med en nagende tvivl, og jeg er ved at blive skør af ikke at vide, om det er mig, der er ubegrundet paranoid, eller om det virkelig er ham, der bare er suverænt god til at lyve. Hvordan finder jeg ud af det?

Hilsen P.

Engang var I sikkert hinandens bedste venner – og havde 100% tillid til hinanden – prøv at se, hvad I kan gøre for at genskabe disse rammer så meget, I kan, igen.
Engang var I sikkert hinandens bedste venner – og havde 100% tillid til hinanden – prøv at se, hvad I kan gøre for at genskabe disse rammer så meget, I kan, igen.

Kære P.
I sådanne tilfælde er det vanskeligt at give entydige råd, da det kræver et nærmere kendskab til situationen, til dig, til din kæreste, jeres samliv og jeres interaktion. Men jeg hæfter mig dog ved, at du i dine formuleringer og i dine valg af ord ret klart lader det skinne igennem, at du inderst inde ikke har tillid til din kæreste. Dette ud fra sætninger som: ”vandtætte forklaringer” og din bekymring om, om din kæreste er ”suverænt god til at lyve”. Prøv at tænke over, hvad disse sætninger mellem linjerne fortæller dig selv om dit forhold til din kæreste? Du kunne nemlig have formuleret det anderledes, fx: ”heldigvis andre forklaringer” eller ”tålmodig udredning af misforståelser”.

Disse sætninger er langt mere positivt ladede og vidner om, at tilliden efterfølgende er genoprettet. Dette lader ikke til at være tilfældet i jeres situation, i stedet har du åbenbart intuitivt allerede besluttet dig for, at du ikke kan have fuld tillid til din kæreste. Naturligvis kan vi konkludere noget forkert ud fra vores fornemmelser og følelser, især, hvis vi har en historie med i bagagen, som giver en særlig sensitivitet eller overfølsomhed. Vær derfor i første omgang opmærksom på, om du selv kan have nogle ”lig i lasten”, som rimeligvis får dig til at overreagere. Hvis, er det vigtigt, at du får arbejdet med disse ting, så det ikke bliver ved med at spænde ben for dig i dine relationer til andre. Som tingene er aktuelt, lever du dog i et parforhold, hvor du ikke har tillid til din kæreste.

Det er naturligvis uholdbart og destruktivt på længere sigt, og jeg vil derfor opfordre jer til at få snakket ud om de her ting med hinanden – ikke blot en snak, hvor din kæreste endnu engang kan ”overbevise dig”, men en snak, hvor I virkelig får sat fokus på det, det handler om – at grundlaget for tillid jer imellem simpelthen er fraværende. Prøv evt. at forberede dig ved at tænke nøje over, hvilke tiltag eller ændringer i din kærestes adfærd, der ville hjælpe dig med at få tilliden tilbage. Har du brug for, at I er mere sammen? Deler flere ting med hinanden? Overvej også, om der er ting eller ændringer i din egen adfærd, der ville være med til at knytte jer tættere sammen. Kunne du fx tage initiativ til flere ting, som din kæreste synes er sjovt? Mere sex? Engang var I sikkert hinandens bedste venner – en, I havde 100% tillid til – prøv at se, hvad I kan gøre for at genskabe disse rammer, så meget I kan, igen.

Hilsen Suhdocument.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);