Sangskrivere fortolker Bibelen

Lydspor fra Bibelen CD + Booklet (88 sider) 159,95 kr. Bibelselskabets Forlag
Lydspor fra Bibelen CD + Booklet (88 sider) 159,95 kr. Bibelselskabets Forlag

I ’lydspor fra Bibelen’ giver 12 meget forskellige kunstnere deres fortolkninger med inspiration i forskellige bibeltekster.

Sammen med en lille indbydende bog med bibeltekster, sangteksterne og fotos af Basim, Sys Bjerre, Peter A. G og alle de andre, følger en cd med disse særlige numre.

Mangfoldigt og mere eller mindre godt

Musik er et universelt sprog, siges det. Men ser man på de mange forskellige stilarter, der kommer til udtryk bare på denne cd, så skulle man måske sige, at musik er mange forskellige sprog, som dog forstås af de fleste. Helt overordnet set er de 12 numre velproducerede og i øvrigt lige så forskellige som kunstnerne. Der er melodiske, melankolske, rytmiske og fredfyldte, poppede og eksperimenterende stykker, som ikke har meget til fælles rent musikalsk.

På den måde er der nærmest noget for enhver smag, uanset om man er til gode gamle Anne Linnet og Peter A. G., eller rappe Per Vers og poppede Sys Bjerre og Xander. Det er altid vanskeligt at anmelde musik, fordi det har lige så meget med smag at gøre, som det har med færdigheder og udførelse at gøre. Alligevel vil jeg godt stå ved, at der er sange, som jeg finder intetsigende og musikalsk set ligegyldige – mens der er andre, som rammer noget, der tilfører bibelteksterne et nyt og interessant lys.

Per Vers fortolker historien om Kain og Abel i sangen med titlen ”Se lige mig”, og hans måde at kontekstualisere forholdet mellem far og sønner ift., hvad der kan drive mennesker, er meget interessant. Det samme kan ikke siges om Basim, hvis sang – ”Count to ten” – er et teologisk vildspor, når han synger ”whatever God, whatever the religion” og slår til lyd for, at det går ud på det samme. De ti bud, moral og etik er noget, vi nærmest er født med, er den indirekte pointe.

Og selvom musikken er god – musikalsk set – så er det altså vanskeligt at synge med på en tekst, som vil noget helt andet end det, som den siges at være inspireret af. Anderledes er det med Jonas H. Petersen (Hymns from Nineveh), som er inspireret af påskens bibeltekst og skriver dette omkvæd til sangen ’Kvantespring’: Men tro det og vid det, / I, mine venner, / Jeg går gennem Dødsrigets porte / Ad en vej som I ikke forstår. / Tro det og håb det; / Sov ikke hen i sorgen: / – Jeg går selv Vejen ud igen!

Alt i alt er der flere gode sange til inspiration. Og som en eller anden klog kone engang har sagt om det med, at der også er noget knapt så godt ind imellem: det er som at spise kirsebær; de smager godt, men man skal bare huske at spytte stenene ud. På den måde tror jeg, man kan få meget godt ud af denne udgivelse.