Bag Hawking var en kvinde

Stephen Hawking (Eddie Redmayne) og Jane Hawking (Felicity Jones), gift 1965 (skilt 1995), i ”Teorien om alting” (still fra filmen: © Universal Pictures international).
Stephen Hawking (Eddie Redmayne) og Jane Hawking (Felicity Jones), gift 1965 (skilt 1995), i ”Teorien om alting” (still fra filmen: © Universal Pictures international).

Filmen ”Teorien om alting” fortæller historien om ægteskabet mellem den berømte videnskabsmand og erklærede ateist Stephen Hawking og den helhjertede kristne kvinde Jane Wilde.

Filmens noget prætentiøse titel er betegnende for ateisten Stephen Hawkings bestræbelser på menneskehedens vegne; tænk hvis vi kunne opstille en teori, som, uden Gud, kunne forklare tidens begyndelse og universets uendelighed. Men det lader sig ikke gøre. Filmen begynder i universitetsbyen Cambridge i starten af 1960’erne. Fysiknørden, den uhyre intelligente Stephen Hawking, er bestemt ikke nogen pigernes ven, alligevel charmerer han den smukke Jane Wilde, som studerer fransk sprog og spansk middelalderdigtning – hvilket umiddelbart virker ret usandsynligt.

De to er så forskellige som dag og nat; ateisten Hawking ser kun døde stjerner, mens kirkegængeren Jane Wilde citerer skabelsesberetningen ved synet af den stjerneklare himmel. Stephen Hawkings kontroversielle holdning til religion fremstilles i en rund og humoristisk form og slet ikke så højlydt og indædt som den virkelige professor bag historien. Men det er naturligvis interessant, hvordan en erklæret ateist og en helhjertet kristen bevarer kærligheden igennem deres i øvrigt komplicerede forhold.

Da Hawking rammes af den fatale sklerose og kun spås at have to år tilbage at leve i, træder den af udseende skrøbelige Jane for alvor i karakter. De gifter sig og får børn. Han bliver mere og mere syg og samtidig mere og mere berømt for sine teorier om tid og rum, sorte huller og livets opståen. Filmen bliver på den måde først og fremmest en historie om et vanskeligt ægteskab, hvor ægteparret, der overvandt alle forhindringer, modgang og ulykker, ender med at gå fra hinanden.

Og dog kan de betragte tre sunde børn og med taknemmelighed tænke på alt det, de har sammen. Da både Stephen og Jane stadig lever, er der grænser for, hvor melodramatisk instruktøren kan tillade sig at være, både med hensyn det videnskabelige og det lidenskabelige. På en og samme tid giver det et meget nøgternt og troværdigt billede af virkeligheden, og samtidig kan filmen virke meget britisk … og lidt kedelig. Heldigvis gør skuespillerne det rigtig godt. Eddie Redmayne fik en Oscar for sin rolle som Stephen Hawking, og Felicity Jones leverer en fremragende præstation som den viljefaste hustru, der kæmper med sin mands sygdom og tilsidesætter egne behov for at holde sammen på familien. Skulle jeg ønske mig mere, så skulle det netop være en god diskussion om ”teorien om alting” – altså en mere grundlæggende debat om, hvorvidt Hawkings teorier har tilført menneskeheden mere egentlig viden om tid og rum som universelle størrelser.

Teorien om alting • 123 min. Premiere: 26. februar