Barack Obama: ’Der var intet nyt i Netanyahus tale til kongressen’

Benyamin Netanyahu har advaret USA mod at lave en atomaftale med Iran.
Benyamin Netanyahu har advaret USA mod at lave en atomaftale med Iran.

En aftale med Iran ville være en historisk fejltagelse, mener Netanyahu.

Blot to timer efter at statsminister Benyamin Netanyhu havde talt i kongressen om Iran-situationen, kommenterede præsident Barack Obama talen: – Den indeholdt intet nyt. Netanyahu tilbød ikke noget levedygtigt alternativ, sagde Obama. Obama opforderede kongressen til at afvente en atom-ordning med Iran, indtil der er udarbejdet en aftale. Han tilføjede, at han kun ville gå med til en “deal”, som ville forhindre Iran i at opnå et atomvåben. Imens vokser kløften mellem Israel og USA. Den er blevet udvidet i de sidste uger.

Obama overværede ikke Netanyahus tale, men blev senere orienteret om denne. En senior-medarbejder i Det hvide Hus siger, at præsidenten ikke har haft nogen kontakt med Netanyahu og hans følge under deres besøg i Washington. I forbindelse med forventningerne om, at Netunyahu ville komme med afsløringer om atomprogrammet, fremsatte Netanyahu imidlertid intet om dette. Netanyahus krav om en fuldstændig nedlæggelse atomprogrammet vil være uacceptabel ikke blot for Iran, men også for andre lande involereret i drøftelserne med Iran – Tyskland, England, Frankrig, Rusland og Kina. Netanyahu sagde i sin tale, at verdensmagterne må forhandle sig frem til en bedre “deal” med Iran eller risikere en regional krig.

Alle parter er enige om, at en aftale ville blive historisk. Netanyahu sagde, at det ville blive en historisk fejltagelse. Blandt de, der overværede talen, var Nobelfredsprisvinderen Eli Wiesel, der blev hilst med stor applaus, da han ankom. Han tænkte måske for sig selv, at det var noget latterligt, at lederen af den stærkeste militærmagt i Mellemøsten advarede om, at et nyt holocaust afventer det jødiske folk.