Før Netanyahus tale – hvad ville Churchill have tænkt?

Imens man i store dele af verden afventer, hvad statsminister Benyamin Netanyahu vil sige i sin tale til kongressen om Iran-situationen, er politiske kommentatorer allerede i fuld gang med at analysere, hvad han vil sig.,

I Ha’aretz skriver Barak David, at formanden for Repræsentanthuset, John Boehner, planlægger at give Netanyahu en statuette af tidligere prime minister Winston Churchill ved en kort ceremoni inden Netanyahu skal tale.

Ligesom i sin tale til amerikansk-jødiske ledere igår, vil han portrættere Iran som en trussel mod Israels eksistens og præsentere sig selv som ansvarlig for den jødiske stats overlevelse.

Barak David skriver:
– Man kan spekulere over, hvad Churchill ville have tænkt over Netanyahus budskab til israelske borgere og hans opfattelse af Netanyahus håndtering af situationen.

Under den anden verdenskrig skriver klummeskriver David, at den britiske regeringsleder havde talt om “blod, sved og tårer”, men ikke uophørligt skræmt sit folk hver dag ved at sige, at Tyskland var parat tlat ødelægge det. Netanyahu ved måske hvorda man skal holde en tale – men han er ikke en Churchill. Der er opstået krise i det amerikansk-israelske forhold over Netanyahus insisteren på at holde denne tale ved igår på stormødet af amerikanske jøder at sige, at han ikke ikke nærer respektløshed over for præsident Barack Obama ved at tale i kongressen.

Selv mens den amerikansk-israelske disput er i fuldt flor over en mulig iransk “deal”, USA bekræftet dets urokkelige forpligtelse til dets største allierede i området.

Det var udenrigsminister John Kerry, der sagde dette på et møde i FNs Menneskerettighedsråd’ i Svejts.