Netanyahu i løvens bur – barsk strid med Obama

Statsminister Benyamin Netanyahu er nu i Løvens bur, Washington, hvor han i flere kredse er blevet betegnet som kontroversiel, fordi han er fast besluttet på at holde sin advarende tale om Irans atomprogram i den 11. time før Vesten og Iran underskriver en aftale herom.

Officielt er Netanyahu i Washington for at tale på et møde i AIPAC (American Israel Publiic Affairs Committee), men brændpunktet er hans tale til kongressen den følgende dag.

Det er et pokerspil der udpilles for åbent tæppe om, hvad Netanyahu betegner som truslen mod Israels eksistens. Han er blevet indbudt til at tale af republikanske kongresledere, som ikke forinden havde informeret præsident Barack Obama om dette.

Hans planlagte tale anses i demokratiske kredse i USA for at være kontroversiel og har vakt kritik både i Israel og USA, og den siges at den vil kunne sætte det amerikansk-israelske forhold på spil..

Men Netanyahu fastholder sin beslutning. Han siger, at han er “på en historisk mission”, og repræsenterer alle israelere, hvilket i nogle politiske kredse i USA betegnes som “en arrogant udtalelse”.

Den amerikansk-israelske politiske spænding har, efter at have stået på i to uger, nu nået rekordhøjder. Der er ingen planer om, at Obama skal mødes med Netanyahu, udfra en amerikansk indstilling om ikke at træffe en israelsk leder så tæt på det israelske parlamentsvalg den 17. marts.

Vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister John Kerry vil være i udlandet efter indbydelser, der først ble givet meddelelse om, efter at Netanyahu havde indvilget i at tale til kongressen.

I sin tale ventes Netanyahu at at opfordre kongressen til at godkende nye sanktioner mod Iran, til trods for Obamas tilsagn om at ville nedlægge veto mod en sådan lovgivning fordi den vil sætte atomdrøftelserne i farezonen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er tidligere lykkedes Israel at navigere mellem republikanere og demokrater. Den planlagte tale menes imidlertid at ville drive en kile mellem Netanyahu-regeringen og nogle ledende demokrater i kongressen.