Lone Hertz’ datter udsendt for Danmission
Når man er født ind i familien Hertz, er den oplagte profession at blive skuespiller, men sådan gik det ikke for Maria. Hun blev i stedet draget af Mellemøstens mystik og religioner. Nu udsendes hun af Danmission som en slags missionær med titel af regionsleder.
For 36-årige Maria Lindhardt, der netop er tiltrådt som regionsleder for den folkekirkelige organisation Danmissions arbejde i Mellemøsten, er regionens kultur og væld af religioner langt fra fremmed. Hun har de seneste seks år været ansat som seniorrådgiver ved den danske ambassade i Beirut, er libanesisk gift og har en dobbelt kandidatgrad i religionsvidenskab og socialvidenskab.
Maria Lindhardt er datter af skuespiller Lone Hertz og afdøde restauratør Sven Lindhardt. Og som helt ung var Danmissions nye regionsleder da også overbevist om, at hun ligesom sin mor, sin bror Steen Stig Lommer, mosteren Helle Hertz og sine fætre Anders Peter Bo og Nicolas Bro samt kusinen Laura Bro, skulle være skuespiller. Men sådan blev det ikke. ”Jeg søgte ind på teaterskolen, da jeg var 18 år gammel og fandt meget hurtigt ud af, at jeg ikke ville skuespilleriet nok til at lægge alt det arbejde i det, som det krævede. Det var egentlig en overraskende selverkendelse – for jeg havde altid regnet med, at jeg skulle være skuespiller,” siger Maria Lindhardt.
Mellemøsten er den rette hylde
Det var først, da hun blev politisk aktiv og derigennem blev optaget af at lave dialog- og ungdomspolitisk udviklingsarbejde i Mellemøsten, at hun endelig følte, at hun var havnet på rette hylde.
”Det at være en del af et dialogbaseret samarbejde mellem Danmark og Mellemøsten ligger mit hjerte meget nær. I en urolig og konfliktramt region som Mellemøsten kan trosdialog bruges på mange forskellige planer, og det er et vigtigt redskab i forhold til at få folk til at forstå hinanden bedre. Trosdialog gør det muligt for stridende parter at mødes, at dele noget og at se mennesket bag klicheerne,” siger Maria Lindhardt. Som Danmissions nye regionsleder skal hun videreføre og udvikle organisationens arbejde i Libanon, Syrien og Egypten i samarbejde med de lokale partnere og Danmissions hovedkontor i Danmark. Hun skal bl.a. holde snor i det arbejde, der sker i regionen i forbindelse med Det Arabiske Initiativ. Et program under Udenrigsministeriet, som Danmission har været strategisk partner på siden 2013.
En hverdag langt fra det trygge Danmark
Da Maria Lindhardt rejste til Libanon i 2009, var hendes ophold kun planlagt til at vare et par år, men kort efter ankomsten faldt hun pladask for libanesiske Wissam Abousleiman, der driver en revisor- og konsulentvirksomhed i Beirut. I dag er de to gift, har Liam på 2 år og venter deres andet barn til sommer. ”I perioder har det været hårdt at være væk fra trygge Danmark i så lang tid. Særligt da jeg mistede min far for tre år siden, var det svært at være hjemmefra, men heldigvis nåede jeg lige hjem og fik sagt farvel,” siger Maria Lindhardt og fortsætter: ”Man mister nærværet og det at være en del af hinandens hverdag, men heldigvis får vi så andre oplevelser. Min mor savner selvfølgelig at se sit barnebarn, og det bekymrer hende, at vi bor i en ustabil region, men samtidig er hun stolt af det, jeg laver, og jeg har hendes fulde opbakning.”
Budskabet om næstekærlighed er vigtigst
Troen og interessen for forskellige religioner har Maria Lindhardt da også med hjemmefra. Hun er vokset op i et hjem, hvor tro var en naturlig del af livet. ”Troen har altid haft en tilstedeværelse i vores måde at møde verden på, og budskabet om næstekærlighed har altid været det vigtigste hjemme hos os. Min mor indlæste på et tidspunkt Det Nye Testamente til radioen, og jeg lyttede til hende, når hun øvede. Derfor tror jeg netop, at Det Nye Testamente er kommet til at betyde noget særligt for mig,” forklarer Maria Lindhardt.
Hun ser det som en absolut fordel, at hun selv har en stor personlig interesse for religion, når hun skal ud og møde religiøse aktører i Mellemøsten. ”Specielt her i regionen, hvor religion fylder så meget, er det uden tvivl en døråbner at komme fra en kirkelig organisation som Danmission. Det giver helt naturligt en større integritet – man bliver accepteret på en anden måde, fordi man selv repræsenterer et religiøst fællesskab.” Maria Lindhardt glæder sig meget til at blive en del af Danmissions indsats i Mellemøsten, som hun har fulgt tæt i gennem flere år og kender kvaliteten af:
”Jeg kan se, hvordan fx Danmissions ledertræningsprogram for unge forskere, undervisere, journalister, kunstnere, religiøse ledere og civilsamfundsledere fra Danmark, Syrien, Libanon og Egypten skaber ringe i vandet – både her i Mellemøsten, men også i Danmark. Programmet har skabt et helt korps af ressourcepersoner, som der kan trækkes på i krisesituationer. Sådan et arbejde motiverer mig meget, fordi man tydeligt kan se, at det rykker! Faktum er, at vi med trosdialog kan være med til at ændre samfund”, siger den nye regionsleder. Hun afløser Birgitte Søgaard Lauta, der vender hjem til Danmark. Maria Lindhardt udsendes fra Christians Kirke, Strandgade 1, 1401 København, søndag 12. april kl. 10.
Af Kirstine Thye Skovhøj