Maria Madalenes fødested bliver nyt valfartssted

På denne flotte mosaik fortælles i moderne stil om, at Jesus uddrev syv onde ånder af Maria Magdalene.

En af de Maria’er, der fulgte Jesus, blev kaldt Magdalene, og man regner derfor med, at hun kom fra Magdala.

Det var den eneste større by på vestsiden af Genesaret sø, indtil Tiberias blev grundlagt ca. år 20 efter Jesu fødsel som en romersk by.
Maria boede senere i Betania (tæt på Jerusalem) sammen med sin søster Martha og bror Lazarus (som Jesus opvakte fra de døde).
Men oprindeligt kom de nok fra Magdala oppe i Galilæa, hvor Jesus tilbragte næsten hele sit liv.
Nu findes der kirker og mindesteder i Capernaum (hvor Jesus boede som voksen), Betsaida (hvor Jesus kaldte Peter og Andreas, samt Filip), Saligprisningernes bjerg (hvor han holdt bjergprædiken), og Tabgha (til minde om miraklet med de fem brød og to fisk).
Men hidtil har der ikke været et valfartssted i Magdala. Sidste gang jeg var i Israel, i 2008, var der bare en strand. Men allerede da havde den mexicanske katolske præst Juan Maria Solana fået sin organisation The Legionaries of Christ til at købe et lille landområde. Senere blev flere andre stykker jord købt med støtte fra private kristne, der kunne se idéen. I 2009 velsignede pave Benedict grundstenen til et pilgrimscenter i Magdala.
Men da man ville i gang med at opføre en kirke og et pilgrims-hotel m.m., skulle der først foretages arkæologiske udgravninger – sådan er det altid i Israel – og her dukkede nu resterne af en synagoge fra Jesu tid op af jorden.
Da byen som nævnt var den mest betydelige ved søen og lå ved handelsvejen Via Maris, er det meget sandsynligt, at Jesus har undervist her, ligesom han gjorde i synagogen i Nazaret.
Men Magdala-centret skal ikke kun fokusere på gamle sten, men på den levende Jesus.
I dag står kirken færdig med nutidige mosaikker, som fortæller om, da Jesus uddrev syv onde ånder af Maria Magdalene – som måske var den samme kvinde, som forargede alle ved at salve Jesu fødder i farisæerens hus med en kostbar Nardus-olie.
Andre mosaikker viser, da Jesus kaldte fiskerne til disciple, og da han gik på søen m.m.
Der findes også nogle dyr på grunden, hvor man bl.a. kan købe en cd med dejlig spansk lovsang.
Selvom paven velsignede centret, så er det uafhængigt af Vatikanet, og tanken er, at det skal være for alle kristne – og jøder.
Går man ind på organisationens hjemmeside, nævnes det bl.a. også, at dens spiritualitet er Kristus-centreret. Til beroligelse måske for dem, der har svært ved at klare den del af katolicismen, som fokuserer mest på Maria.
Men her handler det om den anden Maria. Hende, der blev befriet fra de onde ånder, og som havde fået tilgivet meget, og derfor også havde større kærlighed, som Jesus siger. Det var hende, der sad og lyttede til Jesus, mens Martha havde travlt med at organisere.