’De fremmede’ inspirerer os

s15_Med_andre_øjne_migranters møde med folkekirkenGanske sjældent, men alligevel: Bare engang imellem bliver en gammel, hærdet boganmelder præsenteret for en bog eller en tryksag, der er helt sin egen, og som hårdnakket insisterer på at være det, og som ikke er polemisk bare for at være polemisk, men fordi folkene bag finder det afgørende vigtigt at løfte stemmen på den gode måde.

Den slags udgivelser er et kendemærke for Tværkulturelt Center; det er et folkekirkeligt netværk, ressource og inspirationscenter, der roligt kan ranke ryggen, idet det ser tilbage på 20 års integrationsarbejde i kristent regi. Det er en lang række sogne, migrantmenigheder, kirkelige organisationer og lokale mødesteder, der løfter den vigtige opgave med engagement, empati, u-sekterisk og altid med højt til loftet.
Jeg har fulgt Centrets arbejde fra sidelinjen gennem alle årene. Det er et arbejde, der indgiver én en helt særlig forståelse af, hvad der kan ligge i formuleringen ”den hellige, almindelige kirke”.
På udgivelsesfronten er det blevet til en lang række pjecer og små bøger – alle relevante, ingen ligegyldige.

Hovedparten er kristne

Emnet er vigtigt. Skulle man tro visse dele af den politiske højrefløj, invaderes Danmark på det nærmeste af muslimske indvandrere. Sandheden er imidlertid en ganske anden: hovedparten af ”de fremmede iblandt os” bekender sig faktisk som kristne. Det er en farverig palet af mennesker og baggrunde, men som et gammelt ordsprog fortæller os, så findes der kun én måde at få og have en ven på. Nemlig ved selv at være én.
I denne interessante interview-samling mødes polske og pakistanske kristne under samme perm; der berettes om kultur- og grænseoverskridende rejser fra Myanmar til vestjyske Ølgod og fra Bagdad til Birkerød. Et smørgåsbord af gode idéer til ”at gøre det bare lidt bedre”: babysalmesang, flersprogede pinse-gudstjenester, juniorklubber, menighedsråd, sport, søndagsskole, venskabs-spisninger: her savnes hverken inspirations-rigdom eller gode hensigter. Der er åbne døre, og der er åbne hjerter.

Denne vigtige pjece er en invitation – til mig selv, til min nabo, til alle mulige andre danskere. Til at række hånden ud.

Med andre øjne. Migranters møde med folkekirken
50 sider • 60 kr. • Tværkulturelt Center