Finland vælger kristen statsminister

Finlands nye statsminister, Juha Sipilä, er troende kristen.
Finlands nye statsminister, Juha Sipilä, er troende kristen.

En aktiv kristen politiker, Juha Sipilä, 54 år, fra Centerpartiet, bliver Finlands statsminister.

Joha Sipilä er en usædvanlig politiker. Han er civilingeniør, iværksætter og tjente ca. 200 millioner ved at sælge sit it-firma i Uleåborg i 1996.
Pengene investerede han i andre selskaber, men brugte ca. 15 mio. kr. på en velgørende fond, som støtter kristne missionærer og humanitært arbejde.
Han har også givet en lille million til den finske kirke til diakonalt arbejde. Og for nylig reddede han en kristen boghandel i Oulu fra konkurs. Han har også brugt ca. 150.000 på en fælles kristen radiostation.
Det fremgår af en bog om Juha Sipilä af Risto Uimonen, en af ​​Finlands mest respekterede journalister. Han beskriver Sipilä som en principfast mand, der står for de kristne værdier.
“Jeg er medlem af den lutherske kirke, som de fleste finner. Mine rødder er i Rauhan Sana (øst-læstadianismen). Jeg er også medlem af det kristne handelskammer, hvor der også er mange frikirkelige,” siger Sipilä i bogen. Læstadianerne er en gammel luthersk vækkelsesbevægelse, som på nogle områder kan sammenlignes med Indre Mission i Danmark. Sipilä siger dog i bogen, at han ikke hører til de konservative gammel-læstadianere, men øst-læstadianismen, der fremhæver den enkeltes ansvar og frihed.
Andre politikere siger om den nye statsminister, at han er god til at lytte, og at han ikke pådutter andre sine egne holdninger. I det hele taget er han tilbageholdende med at fortælle om sig selv. Det er først for nylig, at han i den omtalte bog fortalte om sin tro og baggrund.
Hans afdæmpede stil og fokus på fakta har skabt stor tillid til ham på forholdsvis kort tid.
“Han er mere social end socialisterne, mere kristen end kristendemokraterne, mere økologisk end de grønne og mere positiv overfor erhvervslivet end Samlingspartiet (de konservative),” har chefredaktør Tuomo Seppänen fra Puolanka udtalt. Han bakkede op om Sipilä i den lokale avis.
Juha Sipiläs politiske karriere er kort, men lige så vellykket som hans 25-årige karriere i it-branchen. Han blev valgt til partileder som en fornyer, en frisk brise fra erhvervslivet, og var ikke belastet af tidligere sager som andre politikere. Og han har formået at forny Centerpartiet og føre det til en valgsejr.

Personlig tragedie

Undervejs blev han dog bremset af en blodprop i lungerne, så han måtte sygemeldes i to måneder i sommeren 2013. Og midt under valget oplevede han også en familietragedie.
Hans yngste søn, som var i tyverne, døde efter en rutinemæssig operation i februar. Partilederen tog to uger fri for at være sammen med familien. Og sammen med de andre sønner tømrede han personligt en kiste formet som en båd.
Juha og hans kone Minna-Maaria har fire børn og seks børnebørn.