Forfulgt pastor til kristne danskere: ’I må virkelig værdsætte jeres frihed’

Præsten ’Ahmet’ sammen med Samuel Nymann Eriksen. Fotos: Dansk Europamission.
Præsten ’Ahmet’ sammen med Samuel Nymann Eriksen. Fotos: Dansk Europamission.

Det er fantastisk, at man kan uddele kristent materiale på gaden i Danmark, mener ’Ahmet’. I hans land koster en kristen bekendelse bøder eller fyring.

Terrorangrebene på et foredrag og synagoen i København i februar 2015 var et angreb på friheden i Danmark. Forinden, under et besøg hos Dansk Europamission, havde en pastor fra et land, hvor kristne forfølges, opfordret kirken i Danmark til at passe på den frihed, vi har – og bruge den, fortæller Samuel Nymann Eriksen.

– Af hensyn til præstens sikkerhed, kan vi ikke nævne hans rigtige navn og kalder ham i stedet Ahmet. Han er fra et land i Centralasien og var begejstret over at være i Danmark. Han var glad for, at der er så rent her, og nød dansk design med dets enkelhed og funktionalisme, fortæller Samuel N. Eriksen, der er projektleder ved Dansk Europamission.

Et varmt menneske

Ahmet er sjov og fortæller den ene vittighed efter den anden. Med sin uformelle og afslappede stil er det er ikke til at se, at han har et stort lederansvar i en kirke, der er under hårdt pres fra myndighedernes side. Årsagen til forfølgelsen er, at kirken deler evangeliet med muslimer, og styret opfatter det fejlagtigt som en trussel mod landets kulturelle identitet og sikkerhed, hvis muslimer konverterer til den kristne tro.
Konvertitterne selv siger derimod, at de bliver mere loyale borgere, når de bliver kristne.

Søn nød frihed i Danmark

– Min søn deltog i en ungdomslejr i Danmark, og sammen med de unge delte han indbydelser ud på gaden. Det kunne vi ikke gøre hjemme, fortæller Ahmet.
Min søn frydede sig over det. Og for mig var det en stor overraskelse, at man frit kan uddele indbydelser. Hos os skal du have, hvad der svarer til flere tusinde kroner, med til at betale den bøde, du får, hvis du gør det.
I må ikke give den frihed fra jer, som I har. Det må gå op for den vestlige kirke, at de skal bruge friheden til at række ud til mennesker og være synlige omkring deres tro, lyder opfordringen fra den forfulgte præst.

Tak fordi I bruger friheden

Til Dansk Europamissions støtter sagde Ahmet:
– Tak, fordi I bruger jeres frihed til at hjælpe os. Pastorer og andre fængslede kristne kan let føle sig forladt, men når nogen løfter deres stemme og gør noget, skriver breve, beder, så føler de sig ikke alene.
Han fortsætter: ”Det er meget vigtigt at hjælpe.”
Jesus sagde i Matthæus 25,36: ’Jeg var i fængsel, og I besøgte mig’, og i Hebræerbrevet 13,3 står der: ’Husk på dem, der er i fangenskab, som om I var deres medfanger, og på dem, der mishandles, så sandt som I også selv har en krop.’

Kirken i det tidl. Sovjet er moden til forfølgelse
Vi kan åbent og synligt praktisere vor tro. I nogle lande kan det være farligt blot at læse i et Nyt Testamente i bussen, som denne unge mand, der læser et persisk Nyt Testamente.
Vi kan åbent og synligt praktisere vor tro. I nogle lande kan det være farligt blot at læse i et Nyt Testamente i bussen, som denne unge mand, der læser et persisk Nyt Testamente.

Pastor Ahmet oplever, at vi befinder os i det, Bibelen kalder de sidste tider.
– Jesus kommer snart. Bibelen siger, at der er mange modstandere, men dørene er åbne, så vi skal ikke se på modstanderne, men fokusere på de åbne døre.
Når der er forfølgelse, kan der også være en åben dør. Hvis vi kun fokuserer på modstand og problemer, oplever vi ikke de åbne døre.
Den unge kirke, der opstod efter Sovjetunionens sammenbrud, var ikke klar til forfølgelse. Dengang var det vor teologiske forståelse, at ordet ’lidelse’ for Jesu navns skyld ikke stod i Bibelen. Men Jesus lovede forfølgelse, og nu er kirken klar til det.
Eksempelvis oplever nogle at blive fyret fra deres arbejde, fordi de er kristne. I menigheden har vi en kvinde, der mistede sit arbejde som sekretær for anklagemyndigheden, fordi hun er kristen.
Vi har også en mand i menigheden, der arbejder i den offentlige sektor. KGB har truet ham med fyring på grund af hans frivillige arbejde i kirken.
Derudover overvåger KGB intensivt de kristne og har spioner og stikkere i kirkerne, ligesom kristne risikerer fængsel på baggrund af usande anklager, fortæller Ahmet.

Kirken hjælper de svageste

– Dansk Europamission har et omfattende arbejde i Ahmets land. Men for ikke at afsløre præstens identitet, kan vi ikke beskrive projekterne i detaljer.
Men som i så mange andre lande støtter vi de forfulgte kristne i at række ud til fattige og nødstedte i samfundet og dermed være et praktisk vidnesbyrd om Guds kærlighed.
Derigennem kommer mange til tro på Jesus, slutter Samuel Nymann Eriksen.