Kina har fjernet 400 kirkers kors

Her fjernes et kors fra en kirke i Wenchou.
Her fjernes et kors fra en kirke i Wenchou.

FN har anklaget Kina for manglende trosfrihed, efter at regeringen har fjernet 400 kors fra kirkerne i bl.a. kystbyen Wenchou.
Kinas regering har protesteret mod FN-rapporten, og kampagnen mod kirkenes kors fortsætter i 2016 ifølge China Aid.
Nu vil myndighederne forbyde kors på toppen af kirkerne i Zhejiang, en af Kinas mest kristne provinser. For at sikre en skyline uden kors foreslår regeringen, at man placerer et kors på kirkens facade. Men et kors må ikke fylde mere end en tiendedel af facadens højde, og det skal passe til facaden og omgivelserne, oplyser the Associated Press.
En reportage i The New York Times specificerer kravene: Kors på facaden af katolske kirker må have et højde-bredde forhold på én til 0.618. For protestantiske kors skal forholdet være tre til to.
Årsrapporten fra USA’s Commission on International Religious Freedom (USCIRF), betegner Kinas overtrædelser af religionsfriheden som ’alvorlige og systematiske’.
Ifølge USCIRF’s rapport har over 400 kirker i Zhejiang fået fjernet deres kors. I nogle tilfælde er kristne blevet arresteret eller fængslet, hvis de protesterede. Kinas regering har betegnet nogle husmenigheder som ’kulter’ og givet forskrifter på at ’udrydde’ dem over de næste 10 år. Som eksempel nævnes, at over 100 kristne blev arresteret i en husmenighed i Foshan sidste år.
I 2014 foregik den værste forfølgelse af kristne og andre trosretninger i Kina i over 10 år, vurderer China Aid.