IPSICC

Kristne har færre blodpropper og hjertesvigt

En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at adventister og baptister sjældnere får en blodprop i hjertet, hjertesvigt og andre hjerte-kar-sygdomme.

Studiet har helt siden 1977 fulgt over 6.500 medlemmer fra de to kristne frikirker Adventistkirken og Baptistkirken.
Der er hele 18 procent færre tilfælde af hjertesvigt blandt adventisterne og 24 procent færre blandt baptisterne sammenlignet med den øvrige del af befolkningen. Den samme tendens viser sig for hjerteklapsygdomme og blodprop i hjertet.
– Den overvejende forklaring ligger i den sunde livsstil, siger videnskabelig assistent Nanna Schneekloth Christiansen, der sammen med Annette Wittrup Schmidt står bag studiet.

Baptister er sundere

Det er især adventisterne, der antages at leve sundt med motion, vegetarisk kost og afholdenhed fra alkohol, tobak og koffein.
Men det er ikke kun den sundere livsstil, der gør udslaget.
Baptisterne har nemlig en endnu lavere forekomst af hjerte-kar-sygdomme, selv om de traditionelt ikke går så meget op i sundhed som adventisterne, for hvem det er en integreret del af trosgrundlaget.

Betyder troen noget?

Så måske er det slet ikke grøntsagerne, men troen, der er den afgørende faktor.
– Vi ved fra tidligere undersøgelser, at faktorer forbundet med religiøse overbevisninger kan have positiv effekt på sundhed.
– Det kan være et stærkt socialt netværk, troen på egne evner og dét at tilhøre en gruppe eller et samfund, der kan have indflydelse på helbredet eller fungere som en ”stress-buffer”, siger Nanna Schneekloth Christiansen i pressemeddelelsen.
Til gengæld ser der ikke ud til at være forskel i forhold til resten af befolkningen, når det gælder risikoen for sklerose, Parkinsons sygdom og leukæmi.
Og ifølge undersøgelsen har de kvindelige adventister og baptister desværre en højere risiko for depression end andre.

Langt færre fik kræft

En stor undersøgelse af 12.000 personer fra de to trossamfund blev offentliggjort af Kræftens Bekæmpelse og Syddansk Universitet i 2012.
Den viste, at antallet af kræfttilfælde var 30 procent lavere for mænd og 14 procent lavere for kvinder i de to trossamfund i forhold til andre danskere.
Forekomsten af lungekræfttilfælde var ikke mindre end 72 pct. lavere for adventister og 58 pct. lavere for baptister, sammenlignet med gennemsnittet af den danske befolkning.

Også bedre sex

Udfordringen kunne i 2004 også fortælle om en stor amerikansk undersøgelse af 100.000 kvinders seksualliv. Her viste det sig, at kvinder der gik i kirke en gang om ugen eller havde et intenst bønsliv, også havde et bedre helbred, levede længere – og havde et bedre sexliv!
Kristne kvinder oplevede større tryghed og glæde ved det ægteskabelige samliv end andre kvinder, og kommunikationen i parforholdet fungerede også bedre for de troende, viste undersøgelsen.