Fromme stærke kvinder – det er Danmarks mål

s24_gongetroEn DR-dokumentar i forbindelse med 100-året for kvindernes valgret tager os med til 90-års fødselsdag hos Anna Elisabeth Gonge og giver os et utrolig smukt indblik i en sønderjysk familie med fromme, stærke kvinder i flere generationer.

Dokumentaren starter med festen på Den Gamle Grænsekro ved Christiansfeld, hvor familie og venner samles for at hylde den 90-årige. Gennem to af de oprindelig fire døtre får vi et indtryk fra fortiden, mens døtrenes døtre fortæller om egne oplevelser med den energiske mormor.
Titlen ’Et lyst sind’ beskriver hovedpersonens holdning til et liv med hårdt arbejde ved landbruget og det at få mange børn i løbet af få år. I soveværelset stod der ud over forældrenes senge også fire små senge til børnene.
– Dengang tænkte jeg, at jeg var på lykkens tinge, fortæller Anna Elisabeth Gonge. Men så slog sygdommen til.

Så siger vi tak for lån
Den nu 91-årige Anna Elisabeth Gonge følte sig lykkelig, da hele familien var sund og rask. Senere oplevede hun at føle sig som Bibelens Job - også i det at kunne sige Gud ’tak for lån’ ved begravelserne i familien.
Den nu 91-årige Anna Elisabeth Gonge følte sig lykkelig, da hele familien var sund og rask. Senere oplevede hun at føle sig som Bibelens Job – også i det at kunne sige Gud ’tak for lån’ ved begravelserne i familien.

Manden, som både var landmand og kirkesanger, blev ramt af den arvelige sygdom Huntingtons chorea. En af døtrene lod sig teste og lavede derpå et hæfte til sine søstre med en beskrivelse af sygdommen – og et kapitel fra Jobs Bog.
Anna Elisabeth kom nu til at drive gården alene i 25 år. I mellemtiden døde manden – og senere to af døtrene.
– Så siger vi tak for lån, sagde den gamle enke ved begravelserne. Hun fortæller om troen som en ballast, og hvordan andres forbøn bar igennem de svære år. Men det lyse sind og viljen til at gøre noget for andre skinner også igennem, fx når den 90-årige bager fire plader boller og tager ud som besøgsven til ’de gamle’ på plejehjemmet i Haderslev.
– Jeg tror, at alle udfordringerne har givet mormor et stærkt forhold til Gud, siger en datterdatter, som nu læser til læge. Hun får også anledning til at bekende sin egen kristne tro i den fine udsendelse, som kan ses på DR’s hjemmeside en måneds tid efter den 8. juni.