Refleksioner over tro, eksistens og krise

s17_En af den slags morgenerSygehuspræst Lotte Lyngby skriver i et poetisk eftertænksomt sprog om hverdag, tro og eksistens, og om hvordan livet, som vi lever det, hænger sammen med livet, som Bibelen fortæller om det.

Her er det illustrationerne til Bibelens tekster, som er i forgrunden, vævet sammen med Bibelens ord for at vise, hvordan det almindelige og nære hænger sammen med det store og guddommelige.

Tro, terror og tsunami

Lotte Lyngby tager fat i aktuelle emner og kæder dem kreativt sammen med søndagens prædikentekst og illustrationer inspireret af fx den svenske krimiserie Wallander, Lars von Triers film Dogville og tabet af menneskeliv ved terroren på Utøya, tsunamien i Thailand og meget mere. Og hvordan er det så, at tro, terror og tsunami hænger sammen med Bibelen? Det reflekterer Lotte Lyngby over uden dog at give endegyldige svar. Når livet indimellem gør ondt, når kedsomheden og trivialiteten får magt over os, så står vi ikke alene, og hun tilføjer: ”Han, der hedder ’Guds Frelser’, står der sammen med os. Han holder ud sammen med os. Der, hvor vi for længst er holdt op med at håbe, håber han stadig, elsker han stadig og tror han stadig.”

Klagesang og trøst

Det kan være tungt, når man møder livet i dets sværeste situationer på et hospital, at skulle tilbage til kirken søndag og prædike. Og nogle gange giver Bibelen ud fra en umiddelbar forståelse ikke mening – og så alligevel … Lotte Lyngby maler med en bred pensel, og sådan bør man også læse hendes bog.
Flere refleksioner handler om, hvordan man kan forholde sig til katastrofe, krise og klagesang. Når Bibelen tages til hjælp, er her trøst og opmuntrende ord om, hvordan Bibelens skikkelser har klaret det – også når det gælder hverdagens modgang og modløshed.

Højtid

Bogen indledes smukt om påskemorgens liv og håb og slutter med tankevækkende julerefleksioner vel vidende, hvor svært det kan være for mange at fejre højtid, når livet omkring dem ramler ned om dem. Så gælder det, at ”Barnet i krybben er vores håb. Ud af det håb må vi bede: ’Gud, vær du nær hos alle, som sørger og lider og savner! Det beder vi dig om!’”

Lotte Lyngby:
En af den slags morgener
122 sider
178 kr.
Unitas