Religiøs undertrykkelse og vold er på fremmarch

Verdensranglisten fra Åbne Døre viser de 50 lande, hvor kristne forfølges mest.
Verdensranglisten fra Åbne Døre viser de 50 lande, hvor kristne forfølges mest.

Det er især i Mellemøsten, at kristne bliver forfulgt. Men også i Danmark er der restriktioner.

Den anerkendte Washington-baserede tænketank Pew Research Institute har i rapporten ”Religiøse stridigheder når 6-årigt højdepunkt” undersøgt religiøse stridigheder og regeringsundertrykkelse af religion i 198 lande. Rapporten viser, at religiøse stridigheder og undertrykkelse er på sit højeste siden 2007.

I 2007 oplevede 20 % af verdens lande sociale stridigheder, som indbefatter religiøst betinget krig og terrorisme på et højt eller meget højt niveau. Det tal var i december 2012 steget til 33 % af verdens lande.
Desuden oplevede 45 % af verdens befolkning i 2007 sociale stridigheder som omfatter religion. Det tal var i 2012 steget til 74%. En femtedel af de undersøgte 198 lande oplevede religiøst betinget vold.
Det er specielt i Nordafrika og i Mellemøsten, at den uheldige tendens vinder frem. En af årsagerne er den megen religionsforfølgelse som følge af krigen i Syrien.
I 2013 blev 2133 kristne dræbt, og Syrien stod for mere end halvdelen. Procentdelen af verdens befolkning, der oplever regeringsundertrykkelse af religion gik fra 58 % i 2007 til 64 % i 2012. Det er især befolkningsrige lande som Kina, Indien, Indonesien, Rusland og Egypten, der falder uheldigt ud i statistikken og dermed er med til at påvirke andelen af verdens befolkning, der oplever religiøs forfølgelse og undertrykkelse.

Kristne Amerika har få religiøse stridigheder

Både Asien, Afrika og Europa har lande, som har høje eller meget høje niveauer af religiøs forfølgelse og undertrykkelse, mens Nord- og Sydamerika viser lave niveauer, som ligger forholdsvis stabilt.
Den er helt gal i lande som Indien, Pakistan, Afghanistan, Somalia og Israel, når det kommer til sociale, religiøse stridigheder, mens især lande som Egypten, Kina, Iran, Saudi Arabien og Indonesien undertrykker religioner med regeringsrestriktioner.
Graden af religiøse stridigheder steg med et point eller mere fra 2011 til 2012 i ni lande: Mexico, Tyrkiet, Kina, Burma (Myanmar), Thailand, Frankrig, Vietnam, Bangladesh and Italien. Etiopien var det eneste land mellem de 25 mest befolkningsrige lande, hvor niveauet af religiøse stridigheder faldt med et eller flere point fra 2011 til 2012.

Danmark ligger på et moderat niveau

Danmark oplever faktisk en moderat grad af regeringsrestriktioner i forhold til religion i Pew Research’s statistik, mens graden af sociale religiøse stridigheder også ligger på et moderat niveau. Der er dog yderligere en underkategori, hvor landene oplever religiøse stridigheder og forfølgelse på et lavt niveau. Men den kategori falder Danmark altså ikke ind under. Denne kategori omfatter lande som Canada, New Zealand, Norge, Finland, Estland, Portugal og Sydkorea.
Der er en lille stigning i antallet af lande, hvor kristne bliver forfulgt. Det gik fra 105 lande i 2011 til 110 lande i 2012. Generelt har kristne i 151 lande oplevet forfølgelse i perioden juni 2006 til december 2012.

Tendensen vender i 2013

Rapporten er blevet opdateret senest i februar 2015, hvor man har analyseret perioden fra december 2012 til december 2013. Den viser, at niveauet af regeringsrestriktioner på religion og sociale religiøse stridigheder ligger stabilt eller ligefrem falder lidt. Dog er chikanen af jøder vokset hvert år siden 2007 og også i 2013. Her voksede procentdelen af lande, hvor jøder blev chikaneret enten af regeringer eller sociale grupper fra 36 % til 39 %.
Peter Henne, lederen af det Globale Religiøse Restriktioner Projekt ved Pew Research instituttet, som står bag rapporten, skriver til Udfordringen:
”Jøder blev chikaneret i 77 lande i 2013, mod 51 lande i 2007. Antallet er vokset hvert år. Tilsvarende blev kristne chikaneret i 102 lande rundt omkring i verden. En interessant forskel er kilden til chikanen. Kristne oplevede mere chikane fra regeringer (85 lande) end fra sociale grupper (71 lande). Modsat blev jøder chikaneret af sociale grupper i flere lande (72) mod kun 39 landes regeringer.”
En af årsagerne til det lille fald er Elfenbenskysten i Vestafrika, hvor sekterisk vold efter et valg i 2010 er vedblevet med at falde langsomt.