Dronningen besøger Christiansfelds verdensarv
Lørdag den 29. august markeres det officielt, at Brødremenighedens fristad Christiansfeld den 4. juli blev optaget på UNESCOs verdensarvs-liste over enestående og bevaringsværdige byer.
Dronning Margrethe kommer lørdag den 29. august kl. 13-15 til Christiansfeld.
Det sker i anledning af, at den lille brødremenighedsby er blevet optaget på UNESCOs verdensarvs-liste over bevaringsværdige byer. Byen blev grundlagt som en kristen fristad i 1773.
Dronningen er 13.30 med til en gustjeneste og markering i Brødremenighedens Kirke. Her er kun adgang for lokale folk, som ugen før har sikret sig en billet.
Kl. 14.40 deltager Dronningen ved en udendørs afsløring på Kirkepladsen midt i byen. Herefter skal Dronningen bl.a. besøge præsten og se det nyrestaurerede Søstrehuset, mens lokale guider fra 15-17 viser rundt i byen, fx Præsteboligen, Søstrehuset, hotellet, hos ovnsætteren, den gamle brandstation og kirkegården Gudsageren.
For børn er der en konkurrence med historien om musen Christian, som leder dem rundt i byen. Og Brødremenigehedens basunkor spiller i gaderne.
På Prætoriustorvet (bag hotellet) og i Søstrehusets gårdhave kan man købe mad og drikke, kaffe og honningkager.
Borgmester: Stolt af Christiansfeld
”Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenighedsby. Men når det kan ske, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge Christian d. 7. gav lov til, at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv.
Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op for det helt særlige, der er i Christiansfeld,” siger borgmester Jørn Pedersen, Kolding.
Præst: Kirken er for alle
Præst i Brødremenigheden i Christiansfeld, Jørgen Bøytler glæder sig naturligvis over, at Christiansfeld er kommet med på verdensarvslisten.
”Det sætter også Brødremenigheden på landkortet, folk vil få øjnene op for, at Christiansfeld er mere end honningkager. Hvis der kommer flere medlemmer, vil det kun være glædeligt, men det er ikke et mål i sig selv. Det er vigtigt for os, at kirken er for alle, også dem, der ikke er medlem,” siger han.
Udfordringen er også i Christiansfeld
Udfordringen flyttede i 1989 ”tilfældigt” fra København til Christiansfeld. Det skete i forbindelse med, at avisen og forlaget Scandinavia blev opdelt i to selvejende fonde. Da redaktøren boede i byen, flyttede bestyrelsen avisen hertil. (Forlaget ligger fortsat i København.)
Udfordringen har netop udgivet en bog om ”Hjerternes By – Christiansfeld”, som også fortæller om byens kristne rødder i en dynamisk missionsbevægelse, som kom til at påvirke hele verden.
Samtidig med dronningebesøget åbner Mette Østergaard en café og helsebutik – kaldet Morgenstjernen – i Udfordringen hus i Jernbanegade 1.
Her kan man også købe kaffe og honningkager, helsevarer og kristne bøger.
Efter det kongelige besøg er der gratis udendørs koncert med Stig Rossen og Bamses venner fra kl. 17-19.30 på Genforeningspladsen.