Paven udfordrede Obama i aktuel sag om trosfrihed
I Washington tog paven selv imod kvinden, som blev fængslet, fordi hun nægtede at udstede homo-vielsesattester.
Under pave Frans’ besøg i USA kom det til en meningsudveksling med præsident Obama i anledning af sagen mod den kristne notar Kim Davis, som blev fængslet efter at have afvist at udstede vielsesattester til homofile.
Obama understregede sidste søndag, at ingen amerikaner skal gå glip af deres forfatningsmæssige rettigheder. Samtidig mente han, at tilhængere af et traditionelt ægteskab burde sørge for at indhente resten af befolkningen.
Hertil svarede paven med henvisning til Kim Davis-sagen, at samvittighedsfrihed er en menneskeret.
Trosfrihed vejer mindst
– Vi bekræfter, at vi værdsætter vores religionsfrihed og har den største respekt for religiøse traditioner. Men vi må også sige det tydeligt, at vores religionsfrihed ikke giver os frihed til at nægte vore amerikanske medborgere deres forfatningsmæssige rettigheder, sagde Obama søndag i en tale til LGBT (seksuelle minoritetsgrupper) ifølge CBS News.
Præsidenten tilføjede, at nogle politikere bruger uenigheden til at støtte nye typer diskrimination for at skaffe sig stemmer. Og det er ikke sådan, vi bevæger Amerika fremad, understregede han.
Et paveligt knus
Under besøget i USA lykkedes det også for paven at mødes med den omstridte notar fra Kentucky. Hun sad fængslet i seks dage i begyndelsen af september, fordi hun ikke ville udstede vielsesattester til homofile par.
Selv om mødet mellem de to er foregået uden for mediernes søgelys – og ikke i første omgang blev bekræftet af Vatikanet, er det kommet frem, at mødet foregik den 24. september på Vatikanets ambassade i Washington.
Ifølge advokat Tim Staver fra Liberty Counsel talte paven engelsk med Davis. Han takkede hende, fordi hun udviser mod og bad om hendes forbøn. Hun havde også bedt paven om hans forbøn, og han opfordrede hende til at holde ud i kampen. Herefter gav paven Kim Davis og hendes mand rosenkranse, som han havde velsignet.
– Jeg sagde ’Tak, hellige Fader’. Jeg havde spurgt en mand, om det ville være i orden for mig at give ham et knus, og jeg fik at vide, at det var det. Så jeg gav ham et knus og han gav mig et knus. Det var et stort øjeblik. Jeg kom til at græde, for jeg var dybt rørt, fortæller Kim Davis, som selv kommer i en pinsekirke.
Ny kristen
Medierne har været meget optaget af Kim Davis’ privatliv. Hun har da også en usædvanlig baggrund:
Hun har været gift fire gange med tre forskellige mænd og er mor til fire. Først i 2011 kom hun til personlig tro, da hun på opfordring af sin døende svigermor valgte at gå i kirke. Hun kalder sig nu ’apostolsk kristen’ og kommer i the Solid Rock Apostolic Church, en apostolsk pinsekirke.
Efter sin omvendelse har Kim Davis ladet sit hår vokse langt, hun bruger ingen makeup eller smykker og alle hendes nederdele er blevet længere. Hun holder hver uge bibelstudier med de kvindelige indsatte i et lokalt fængsel.
Kim Davis har den 25. september meddelt, at hun har forladt demokraterne og er gået over til republikanernes parti.
Kim Davis-sagen
Kim Davis har selv forklaret, at hendes samvittighed forbyder hende at medvirke til at indstifte andre typer ægteskaber end mellem en mand og en kvinde. Hun har da også haft sin stilling længe før staten Kentucky accepterede homofile vielser.
I sommer lagde Kim Davis sag an mod statens guvernør Steve Beshear (demokrat), fordi han ’egenhændigt havde ændret lovgivningen og ville tvinge hende til at handle imod sin tro.’
Sidst i juni sendte Beshear et brev til alle delstatens 120 giftefogeder med besked om de nye retningslinjer.
” Hverken din ed eller Højesteret foreskriver, hvad du skal tro, Men for valgte embedsmænd foreskriver de, hvordan vi skal handle”, skrev guvernøren. Han rådede samtidig til at udskifte ordene ’brud’ og ’brudgom’ fra vielsesattesterne.
– Guds morallov er i konflikt med med mine arbejdsmæssige forpligtelser. Men man kan ikke handle imod noget, som er i en hjerte og sjæl, forklarer Kim Davis og tilføjer: ”Jeg er ikke nogen helt. Jeg er bare et menneske, som blevet forvandlet ved Guds nåde. Jeg vil bare gerne arbejde og være sammen med min familie. Jeg vil gerne kunne hjælpe mine medmennesker uden at gå imod min samvittighed”, siger Davis.
Sagen har delt USA, og der har været store demonstrationer både for og imod Kim Davis.
LGBT-grupperne raser over, at hun ’ikke vil gøre sit arbejde’. Samtidig må de erkende, at hun har fået status som martyr i forbindelse med fængslingen.
Fremover regner Kim Davis med at kunne fortsætte sit arbejde. Hun vil bare sikre sig, at hun ikke skal underskrive vielsesattester for de homofile par.