Dansker hjælper forældreløse i Afrika

På børnehjemmet Aljeco Homes i Tanzania bor der nu 11 børn i alderen 3-5 år.
På børnehjemmet Aljeco Homes i Tanzania bor der nu 11 børn i alderen 3-5 år.

Allan Wendeh Conrad har stået for mange byggeprojekter i Afrika. Her fortæller han om børnehjemmet Aljeco Homes i Tanzania. 

Han blev født i Kina i 1943, voksede op som missionærbarn i Tanzania og blev uddannet som elektriker i København. Siden da har Allan Wendeh Conrad bl.a. brugt sine evner som handy-man i Tanzania.

Allan W. Conrad har haft mange forskellige jobs, da han har forstand på næsten alt, hvad håndværk angår. Hans store force er, at han altid har været villig til at hjælpe og tage fat overalt, hvor der var et behov.

Byggeri i Tanzania

Da vi i 1991 stod overfor at skulle bygge bibelskolen i Sanjaranda, var det naturligt for mig at tage kontakt til Allan og spørge, om det ikke var noget for ham. Allan tændte straks på idéen, og for ham var det ligesom at komme hjem igen. Sanjaranda var jo netop stedet, hvor han havde haft 6 år af sin barndom.
Allan kom til at stå med ansvaret for at bygge skolen i årene 1991-1995. Da skolen var færdigbygget, havde han fået meget lyst til at blive i Afrika og fortsætte med at bygge. Han fik en henvendelse fra pinsekirken i Singida om at forestå deres nye kirkebyggeri. Så Allan stod for opførelsen af den store sekskantede kirkebygning til 1200 personer ved den sydlige udkørsel fra Singida.

Teknisk medarbejder for MAF i Dodoma

Da kirken stod færdig i 1998, kom han tilfældigt til at høre, at MAF (Mission Aviation Fellowship) i Dodoma manglede en Facility Manager. Han ansøgte og blev ansat af MAF Dodoma og skulle stå med ansvaret for alle bygninger, bilværkstedet, gæstehuset og ansvaret for vagtkorpset.
Det indgik også i hans arbejde at oplære medarbejdere. Efter at han havde oplært tanzanianske medarbejdere til at stå med ansvar for disse områder, ville han supervisere disse medarbejdere, samtidig med at han blev ansvarlig for at anrette landingsbaner for MAF-flyene rundt omkring i Tanzania.
Han har anlagt op imod 30 landingsbaner i afsidesliggende områder. Det var vigtigt, at MAF- flyene kunne komme rundt med nødhjælp, medicin, sundhedspersonale og evangeliske medarbejdere til disse øde områder.
Det har været et spændende arbejde, som har givet ham kontakt med så mange mennesker.

Lastbil med Jesus-film

Ud over dette arbejde havde Allan en hobby, som blev til en tjeneste: Han elskede at være ude i den afrikanske bush, jo mere primitivt, jo bedre.
Han fik en vision om at tage ud til øde områder omkring Dodoma og bringe evangeliet via filmforevisninger til områder, hvor der ikke kom så mange forkyndere og evangelister. Allan fik anskaffet sig en gammel lastbil, som han byggede om til en omrejsende biograf med alt nødvendigt udstyr. Og i de fleste weekender drog han så ud med et team og viste kristne film og forkyndte evangeliet.
Han har fortalt mange spændende oplevelser fra denne tid. Interessant var det at se, at mange muslimer kom til tro ved at se Jesus-filmen. Når han kom ud til disse udkants-områder, samarbejdede han med alle kirkerne i området.

Allan Wendeh Conrad er gift med Jennifer fra Tanzania.
Allan Wendeh Conrad er gift med Jennifer fra Tanzania.
Pensionisten bygger børnehjem

Da Allan så skulle pensioneres for nogle år siden, tænkte han ved sig selv: ”Hvor står der egentlig noget i Bibelen om pension?”
Så sagde jeg til mig selv: ”Det kan godt være, at mennesker synes, at jeg skulle pensioneres, men jeg føler mig sund og frisk, så hvorfor skulle jeg ikke begynde at drømme om noget helt nyt?”
Allan kunne havde slået sig ned i Danmark og nydt livet som pensionist efter et hårdt og arbejdsomt liv. Men i stedet fik han en vision om at bygge et børnehjem for forældreløse børn i Tanzanias hovedstad Dodoma og omegn.
Hans hustru Jennifer, der er sygeplejerske, havde gået med de samme tanker, og snart var de i gang med at planlægge. Men hvor skulle de få økonomien fra? De havde jo ikke nogen, der støttede dem fast.
På en bush-tur til Kilimantinde med en af Allans venner, Jeroen Knevel, der var MAF pilot og hans svoger, Hans Teunissen fra Holland, talte de om idéen om at starte et børnehjem. Siden Jeroen boede i Tanzania, havde han og hans hustru haft et ønske om at hjælpe udsatte børn.
De sagde til Allan: ”Vi har et firma, der kan støtte jer; bare gå i gang!”
– Vi begyndte at se os om efter et stykke jord for at realisere planerne. Nu er vi så lige blevet færdige med bygningerne til den første fase af børnehjemmet.
Inden vi åbnede børnehjemmet, havde vi ansvar for ca. 25 børn i byen, der var placeret i fosterhjem. Vi sørgede for at betale for mad og skoleuniformer for disse børn i nogle år, forklarer Allan.

2,6 mio. forældreløse

I 2007 anslog UNICEF, at der var 2,6 mio. forældreløse børn i Tanzania. Blandt dem er der over 1,6 mio. børn, der har mistet deres forældre på grund af AIDS. Derudover er der mange flere udsatte børn, der lever som gadebørn i de større byer.
I Dodoma, der er Tanzanias hovedstad, lever der også rigtig mange børn som gadebørn. Der er mere end 14 børnehjem eller organisationer, der arbejder for at forbedre mange børns vilkår, men det er alligevel som en dråbe i havet i forhold til behovene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Aljeco Homes

Jennifer og Allan Conrad har grundlagt børnehjemmet ”Aljeco Homes” i Dodoma for at være med til at gøre noget. Moder Teresa sagde en gang: ”Hvis du ikke kan give hundrede mennesker mad, så giv et menneske noget at spise!”
I juli 2015 stod de første bygninger klar til at modtage de første 10 børn. Bygningerne på børnehjemmet Aljeco Homes består af en familiebygning med 3 soveværelser og en samlingsstue. En anden bygning rummer køkken og toiletter.
– Vores plan var, at vi ville have det første hus fyldt med ca. 10 børn; og når der var økonomi til at bygge det næste, ville vi begynde på det. Vores vision er, at vi helst vil have et mindre hjem med en familiær atmosfære i stedet for en institution, så børnene kommer tæt på hinanden og de ”forældre”, der passer dem.
Prisen for bygningerne i den første fase af børnehjemmet har været ca. 90.000 kr. (30 mio. TZS, inklusiv grund og indlæggelse af el).
– Vi har et ønske om at få et kontor og et opbevaringsrum, når der bliver penge til det. Vi har også et stort problem med at skaffe vand. I øjeblikket køber vi vand fra byen, som bliver kørt hertil i en tankvogn to gange om ugen, fortæller Allan.

Kærlighed forvandler

I øjeblikket har de 11 skønne børn i alderen 3 – 6 år, 5 drenge og 6 piger.
– Vi kan allerede nu se stor forskel fra, da børnene ankom og til nu, hvor de har været hos os i nogle måneder. Mange kom fra en tilværelse af omsorgssvigt og forkastelse. Det er så dejligt at se, hvordan de virker mærkbart mere glade nu.
Før de kom til hjemmet, var der nogle af dem, der kun fik et måltid om dagen, og det medførte underernæring. En af pigerne kunne ikke snakke og var meget traumatiseret, men hun er næsten helt forvandlet. Det er utroligt, hvad kærlighed kan gøre, siger Jennifer.
– Vi har to kvinder, der tager sig af børnene i det daglige: Esther fra Kigoma, der selv er enke med tre voksne børn. Hun er hjemmets mor. Derudover har vi Neema, der er 28 år og børnehavelærer og tager sig af det pædagogiske og også har undervisningstimer.
Hun inviterer mig indenfor, hvor jeg skal høre børnene synge og danse. Jeg skal love for, at det var en oplevelse at se disse glade og begejstrede søde børn, der virker til at trives.
Kawawa Patrik er den daglige leder af børnehjemmet. Han er egentlig fra Sanjaranda og har arbejdet sammen med Allan i MAF gennem mange år. Allan har således oplært ham og sørget for hans uddannelse. Han fortæller:
”Da Allan kontaktede mig og spurgte, om jeg havde lyst til at arbejde for dem med børnehjemmet, blev jeg meget glad, og jeg føler det som et stort privilegium. Jeg oplever en stor glæde ved at arbejde her hver dag og føler, at mit arbejde giver stor mening. Jeg ved, at jeg er med til at gøre en forskel.

Behov for mere støtte

Jeg spurgte Allan, hvad det koster at drive børnehjemmet.
– Det koster ca. 300 kr. om måneden at have et barn her på børnehjemmet, men det er kun udgifter til kost, tøj, tandpasta og sæbe. Derudover kommer de daglige udgifter til selve driften af børnehjemmet som fx personale- lønninger, el og vand. Det er en udfordring, da der hele tiden er ting, der skal ordnes.
Den støtte, som vi får fra Holland og fra nogle få danske venner, hjælper os lige nu, men de har kun lovet os hjælp i de næste to år. Derfor vil vi så gerne, om der også var venner fra Danmark, der ville være med til at støtte arbejdet med disse udsatte børn i Dodoma, siger Allan.
Man kan læse mere på Aljeco Homes hjemmeside: www.aljeco.com
Sven-Axel Conrad/Red.


Artiklen fortsætter efter annoncen: