Kæmper med lav selvtillid

Det mest idéelle ville være, at man helt kunne annullere de negative tanker -  men det ved du selv, formentlig af bitter erfaring, er umuligt.
Det mest idéelle ville være, at man helt kunne annullere de negative tanker – men det ved du selv, formentlig af bitter erfaring, er umuligt.

Hej Suh.
Jeg er en fyr på 22, som slås med lavt selvværd/selvtillid. Jeg har egentlig et godt netværk og gode venner, men inderst inde er jeg alt for usikker på mig selv og på, om jeg er ”god nok”. Tænker alt for meget på, hvordan andre ser mig, tænker om mig osv.
Jeg er en kristen og ved godt, at jeg er skabt i Guds billede, men det hjælper mig desværre ikke i praksis.
Håber du kan give mig nogle gode råd til, hvordan jeg kan komme af med det.
Hilsen P.

Kære P.
Jeg er nødt til at starte med at pointere: et lavt selvværd og en lav selvtillid er ikke noget, man sådan lige kommer af med. Det er en proces, og det lader sig kun gøre, hvis man er indstillet på at gøre en indsats. Men det er du jo, og det er godt.
Når man er fyldt af en gennemgribende usikkerhed på, om man er ”god nok”, så er det, fordi du påvirkes for meget af negative tanker og negative konklusioner om dig.
I Bibelen, 2. Kor. 10,4 står der noget om, at vi skal nedbryde ”tankebygninger”. Det er et pragtfuldt udtryk, for det er lige det, du er oppe imod: din hjerne og dit hjerte er belejret af en kæmpemæssig tankebygning, indeholdende en masse usande tanker om dig!
For at komme i gang med at bekæmpe og udrydde denne tankebygning skal du først gøre dig det klart, hvad indholdet af tankebygningen er: hvad er indholdet af disse tanker? Hvilket budskab har de til dig? Hvor stammer de mon fra? Og tror du på dem?
Siden du er en kristen, ved du måske også, at det er et bibelsk udsagn, at ”troen kommer af det som høres”. Udover det andre fortæller os, medregner vi det, som vi selv hører inde i hovedet, eller som vi siger om os selv.
Det mest idéelle ville være, at man helt kunne annullere de negative tanker – men det ved du selv, formentlig af bitter erfaring, er umuligt. I stedet bliver det din opgave at få skruet voldsomt meget op for de negative tankers værste fjende: de positive (og mere sande) tanker: at du er et værdifuldt menneske, netop som du er. At du er god nok. At du er elsket.
Sæt gerne lyd på – sig det højt for dig selv, mange gange. Sæt konkrete eksempler og navne på, fx ”jeg er god til XX”, ”jeg gør en forskel fordi XX” og ”XX elsker mig/holder af mig”. Jo mere aktiv du er i forhold til dette arbejde, jo mere vil denne sandhed fylde i dig og efterhånden overdøve de negative tanker.
Tænk også over, hvordan du kan skrue op for de positive input på så mange forskellige måder som muligt? Hvordan er du selv med til at skabe rammer eller situationer, der bekræfter dig i, at du er værdifuld for nogen?
Tænk over, hvilke ressourcer og evner du har i den forbindelse, og gør så noget aktivt for at opsøge dette. Prøv fx at spørge 3-4 af dine nærmeste venner, om de vil skrive en seddel til dig, hvor de beskriver de positive kvaliteter/træk som de ser, at du har. Du kan evt. fortælle dem, at det er som et led i en selvudviklingsproces, det er jo meget populært nu om dage. Har du venner, der gerne giver dig et kram, så få lige et kram ekstra. Og hvis nogle vil anerkende din indsats eller din kunnen, så lad være med at slå det hen, men lyt og gem ordene i dit hjerte.
Jo mere aktiv en indsats du gør, jo mere styrket vil dit selvværd og din selvtillid blive.
Hilsen Suhif (document.currentScript) {