IPSICC

Kristnes fællesskab er styrket gennem modstand

Af. Jonas H. Rohde Volontør i Tanzania
Af. Jonas H. Rohde
Volontør i Tanzania

Islam har de seneste år været på fremmarch i Tanzania. Men nu vender lykken. Det forsikrer den danske evangelist Egon Falk.

Klokken er 13, og jeg er på gåtur i Arusha, som er Tanzanias trediestørste by. Her får jeg øje på adskillige kvinder, der går rundt i den bagende sol iklædt burkaer. Men sådan var det ikke for ti år siden, fortæller evangelist Egon Falk. Han har boet i Tanzania i 41 år og kan se, hvordan den islamiske radikalisering har vundet indpas i det afrikanske samfund.
“Islamiseringen er gået hårdest ud over ferieparadiset Zanzibar. Arabiske islamister har brugt øen som springbræt til det tanzanianske fastland,” siger Falk, der besøgte øen i fjor. Det gjorde han, fordi radikale muslimer havde brændt en kirke ned og dræbt pastoren. Efter besøget sprang tre bomber i nærheden af vores kampagnested. “Det var en besked fra de radikale muslimer om, at de stadig er her,” fortæller Falk.

Lykken vender til fordel for de kristne

Radikaliseringen har imidlertid fået det kristne flertal i Tanzania til at styrke samarbejdet på tværs af kirkesamfundene. “Vi har fået en stærk platform, og vores sammenhold er blevet bedre. Hertil kommer, at de kristne netop har genvundet magten efter parlamentsvalget i november. Det skete efter 10 år med en muslimsk leder.” Falk forsikrer, at fremtiden for Tanzania ser lysere ud. “Jeg er sikker på, at kristendommen vinder i kampen mod den muslimske fundamentalisme. Islam er en religion, der er baseret på bud, love og regler, mens kristendommen handler om Guds nåde og næstekærlighed. Med andre ord, vores budskab er stærkere end deres.”
Falks vurdering er et positivt budskab i en ellers presset region. Den radikale islam har nemlig været på fremmarch i det nordlige og østlige Afrika i længere tid. Det gælder fx i nabolandene Kenya og Uganda, hvor den islamiske terrororganisation Al Shabab har haft flere terrorangreb i de seneste år.