Du kan også finde glæden – efter nytår

Du giver den måske fuld skrue med at hygge og glæde andre op til jul? Disse ting er noget, du kan også kan gøre resten af månederne på året – også selvom det ikke er jul!
Du giver den måske fuld skrue med at hygge og glæde andre op til jul? Disse ting er noget, du kan også kan gøre resten af månederne på året – også selvom det ikke er jul!

Kære Suh.
Tiden op til jul og nytår har jeg det så dejligt med. På trods af travlhed og nogle gange lidt arbejdsstress, glæder jeg mig altid over adventstiden, og det er nemt at finde det gode humør frem. Selve juleaften og også nytårsaften ser jeg meget frem til og gør meget ud af, at det bliver en god oplevelse for dem, jeg er sammen med.
Når det hele er overstået, bliver jeg dog så forfærdelig trist, og nogle gange kan jeg slet ikke overskue at skulle igennem januar.
Det er vel naturligt at savne julen og dens glæder, men jeg synes min tristhed er usædvanlig stor, og jeg kunne godt bruge noget hjælp til at komme lidt bedre igennem de første par måneder i det nye år.
Hilsen fra B.

Kære B.
Tristhed er som regel et udtryk for, at der er noget, man sørger over, at man har mistet, eller at der er noget, man længes efter, som man ikke kan få.
I din situation lyder det som om, at det du har mistet er juletiden, og at det gør dig trist, at det du længes efter – decembermåneden – først kan fås igen om et år. Denne din tristhed er egentlig forståelig, hvis det er sådan, at det primært er i december, at alle de dejlige ting foregår for dig. Og hvis du ikke rigtig synes, du har adgang til disse ting i de resterende måneder i året, så er dit liv helt reelt tommere og fattigere dér, og det mærkes især i januar, som står i skærende kontrast til netop december.
Men hvordan vores liv leves, og hvad det indeholder, er vi heldigvis selv ansvarlige for. Så prøv engang at tænke over, hvad det helt konkret er, der gør december og juletiden så dejlig for dig? Måske er det her, at du giver den fuld skrue med at hygge og glæde andre? Prioriterer samvær med familie og venner? Giver dig selv lov til at glæde dig lidt mere end til hverdag, måske giver dig selv lov til at spise lidt ekstra god mad og lækkerier?
Alle disse ting er noget, du kan putte ind i resten af månederne på året – også selvom det ikke er jul! Du behøver ikke at spise flæskesteg og ris á la mande hver uge (det ville nok også blive kedeligt ret hurtigt), men principperne omkring juletiden – fokuset på vigtigheden af nærvær og omsorg for hinanden og at sætte gode rammer for sig selv – kan med meget stor fordel implementeres mere i hverdagen!
Prøv at skrive 11 gode ting ved julen og juletiden ned, og prøv så at lade hver enkelt af disse ting efter tur fylde særlig meget i de tilbageværende 11 måneder.
Du kunne fx starte med at gøre januar til ”hyggemåneden”, hvor dit fokus var at gøre den stadig mørke og kolde tid så varm og hyggelig som mulig med stearinlys, småkager, boller og varm kakao? Februar kunne så være måneden, hvor du og din familie fandt på små gaver eller opmærksomheder til hinanden? Marts, måneden hvor du skal gøre noget særlig godt for dig selv? o.s.v.
Finder du ikke 11 ting, kan du sikkert sagtens genbruge nogle af emnerne flere gange.
Prøv at tænke i disse baner – for januar og alle de andre måneder er, hvad vi selv gør dem til.
Hilsen Suh