IPSICC

Fik straks hjælp til et liv med en alkoholiseret mor

- Det var enormt rart, at der blev taget hånd om mig, da jeg henvendte mig i TUBA, siger Alex Klemensen,  der voksede op med en alkoholiseret mor. Alex fortalte om TUBA i TV 2 News. Foto: TV 2
– Det var enormt rart, at der blev taget hånd om mig, da jeg henvendte mig i TUBA, siger Alex Klemensen,
der voksede op med en alkoholiseret mor. Alex fortalte om TUBA i TV 2 News. Foto: TV 2

Alex Klemensen ønsker, at flere straks kan få hjælp, når de henvender sig.

– Jeg ringede altid hjem fra frikvarteret i skolen for at høre, om hun var fuld. Var hun det, vidste jeg, at jeg ikke skulle komme hjem.

Alex Klemensen voksede op i en familie, hvor moren var alkoholiker.
– Vi boede på 4. sal, og jeg kunne altid lugte, om hun var påvirket. Nogle gange allerede på 2. sal. Der hang en helt speciel lugt af alkohol i luften, de dage hun drak, fortæller Alex Klemensen.
– Da jeg fik en mobiltelefon, kunne jeg ringe hjem. Hvis ikke hun tog telefonen, var det nok fordi, hun lå og sov, fordi hun havde drukket. Alligevel tog jeg chancen nogle gange og tog hjem, siger Alex Klemensen.
Moren var i behandling med antabus på sygehuset, og her var Alex med i perioder. På den måde hørte han om et tilbud om behandling, der ikke var rettet direkte til misbrugeren, men til børn og unge af misbrugere, TUBA.

Undgik ventetid

Inden han som 15-årig begyndte i terapi hos TUBA, havde Alex Klemensen nogle overvejelser.
– For mig var det meget det at kunne gå et sted hen og være anonym. Det, der var vigtigt for mig, var ikke at skulle skrives op i et kommunalt system, men et andet system, hvor jeg ikke ville få mit navn eller mit CPR-nummer registreret. En god kammerat var blevet sendt på børnehjem, og jeg var lidt nervøs for at blive sendt på et, selv om jeg levede med en alkoholiseret mor, siger Alex Klemensen.
Alex Klemensen undgik lang ventetid, inden han begyndte i terapi. Hvis ikke det havde været sådan, kunne det have set helt anderledes ud, fortæller han.
– Det kunne have betydet for mig, at jeg var vendt om. Når de unge er klar til at søge hjælp, så skal det også falde forholdsvis promte. Det er enormt svært for unge at bede om hjælp og så få en syngende lussing, som en afvisning kan være, siger Alex Klemensen.
I dag, 14 år senere, kunne Alex Klemensen godt have ønsket sig, at der havde været flere tilbud.
– Der var ikke godt skiltet med det dengang, siger Alex Klemensen, der pointerer, at der bør være en bredere palette af muligheder for at søge hjælp som barn af en misbruger.
– Jo flere tilbud, jo bedre, siger Alex Klemensen.
– Dengang jeg var ung og begyndte i TUBA, var det enormt rart, at der blev taget hånd om mig. Mange af de andre tilbud var til min mor som misbruger, siger han.

Henrik Appel er landsleder for TUBA.
Henrik Appel er landsleder for TUBA.
Ønsker flere tilbud

TUBA, der er en del af Blå Kors Danmark, modtog fra januar til oktober 1744 henvendelser. Det er 17 procent flere sammenlignet med samme periode i 2014. I dag er 1350 i behandling, og 1250 står på venteliste.
– Når du er alkoholmisbruger, kan du komme i behandling inden for 14 dage. Men når du er barn af en alkoholmisbruger, kan der gå flere år, før man kan komme i behandling, siger Henrik Appel, der efterspøger flere tilbud til børn og unge af alkoholmisbrugere.
– Der er et kæmpebehov for at få hjælp til problemer fra en barndom med misbrugende forældre. Det mærker vi hver dag i vores afdelinger, fortæller Henrik Appel.
Hjælpen i TUBA kan være afgørende for de unges fremtidsmuligheder. Hver tredje af dem kan ende i eget misbrug, hvis ikke de får kvalificeret hjælp til deres udfordringer.

Bedre rustet

TUBA har gode erfaringer med at vende den negative sociale arv. Fx angiver 80% af dem, der havde problemer med skole og arbejde, da de begyndte i TUBA, at de føler sig bedre rustet til at fastholde deres studie eller arbejde. Og TUBA ønsker at kunne hjælpe flere.
– I gennemsnit samler seks børn og unge dagligt mod til sig og taster TUBAs nummer for at spørge om hjælp, fordi de ikke længere kan klare de problemer, de har efter en opvækst med forældre, der har eller har haft et misbrug, siger Henrik Appel.

TUBA

TUBA er en del af Blå Kors Danmark og står for Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere.

TUBA tilbyder hjælp til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med misbrug.

Flere henvender sig i TUBA
Antal henvendelser til TUBA:
År: 2012 2013 2014 2015
Antal: 1.457 1.718 1.828 2.188