IPSICC

Øget forfølgelse af kristne i 2015

Verdensranglistens røde lande viser, hvor der foregår ”ekstrem forfølgelse”. De orangefarvede lande har ”meget alvorlig forfølgelse”, mens den gule farve viser, hvor der er ”alvorlig forfølgelse.  De 50 lande på listen er dog kun toppen af isbjerget. Statistikken til Verdensranglisten 2016 er indsamlet i perioden 1. november 2014 til 31. oktober 2015. Kilde: Åbne Døre.
Verdensranglistens røde lande viser, hvor der foregår ”ekstrem forfølgelse”. De orangefarvede lande har ”meget alvorlig forfølgelse”, mens den gule farve viser, hvor der er ”alvorlig forfølgelse.
De 50 lande på listen er dog kun toppen af isbjerget.
Statistikken til Verdensranglisten 2016 er indsamlet i perioden 1. november 2014 til 31. oktober 2015.
Kilde: Åbne Døre.

Islamisme, religiøs nationalisme og diktatorisk paranoia er ifølge Åbne Døre hovedårsagerne til undertrykkelse af kristne.

Den globale forfølgelse af kristne tager til i et år præget af lovløshed, konkluderer Åbne Døre i den netop udgivne Verdensrangliste for 2016.

Ranglisten definerer forfølgelse som enhver fjendtlighed, der opleves som følge af en persons identificering med Jesus Kristus.
Igen i år topper Nordkorea listen som verdens mest undertrykkende regime i nyere tid. På oversigten over de 50 lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst, er Eritrea og Pakistan nu på den højeste placering nogensinde, mens Libyen er kommet med på top-10.
’Islamisk ekstremisme’ er den primære faktor bag forfølgelsen i 35 af de 50 lande, mens ’religiøs nationalisme’ og ’diktatorisk paranoia’ også er steget voldsomt.
Graden af forfølgelse er steget med gennemsnitligt 2,8 procent sammenlignet med sidste år.

Eritrea og Pakistan på top-10

Eritrea, ”Afrikas Nordkorea”, er blandt de værste lande i verden, når det gælder trosfrihed, pressefrihed, retssikkerhed og brud på menneskerettighederne.
Hovedårsagen er præsident Afewerkis ’diktatoriske paranoia’. Enhver kristen, der vover italesætte og protestere imod behandlingen af kristne, bliver anholdt eller fængslet, uanset vedkommendes status. Den tidligere patriark i det Eritreiske Ortodokse Kirke, Abune Antonius, har således været i husarrest siden 2007 for at tale for åbenhjertigt.
Ifølge en rapport fra FN’s Flygtningehøjkommissariat fra november 2014, er 22 % af alle de desperate bådflygtninge, der når frem til Italiens kyst, fra Eritrea.
Verdens næststørste muslimske land, Pakistan, er nu på listens sjetteplads. Pakistan og Nigeria scorer maksimalt i kategorien ’vold’. Presset er stort i alle livets sfærer, og forfølgelsen kommer fra radikale islamiske grupper snarere end fra staten.
Rapporteringsperioden startede med, at en vred menneskemængde dræbte et kristent ægtepar den 4. november 2014. Periodens klimaks var det dobbelte bombeangreb mod to kirker i Lahore i marts 2015, hvor 25 blev dræbt og flere dusin såret.
Til daglig forekommer misbrug af kristne piger, der kidnappes, voldtages og tvinges til at gifte sig og konvertere til islam. Landets 3,8 millioner kristne føler sig i stadig højere grad truet i hverdagen.

Niger og Bahrain

Scoren for overhovedet at komme på top-50 er steget med næsten fem point, hvilket er en bekymrende tendens. Det understreger, at Verdensranglisten kun viser toppen af isbjerget.
I 2016-listen er to nye lande, Niger og Bahrain, kommet med.
I Niger har terrorgruppen Boko Harams udbredelse ind i landet fået volden mod og frygten blandt landets kristne til at stige markant. I Bahrain indfører sultanen gradvist en sharialov, som er begyndt at begrænse den kristne tros tilstedeværelse i offentligheden.
Sri Lanka og Mauretanien er ude af top-50, men det skyldes voksende forfølgelse i andre lande. Situationen for kristne i disse lande er nemlig ikke forbedret. I Sri Lanka angribes kirker stadig af lokale, buddhistiske samfund.
Mauretanien er en af verdens kun fire officielle ”islamiske republikker”, og Al-Qaeda vinder stadig større indflydelse. Al kristen aktivitet overvåges, men volden mod kristne har glædeligvis været lav i rapporteringsperioden.

Vold og pres

Verdensranglisten viser, hvordan udlevelsen af den kristne tro bliver presset i privatlivet, familielivet, lokalsamfundet, på det nationale plan og i kirkelivet.
Samtidig afdækker listen voldshandlinger som fx voldtægter, mord og kirkeafbrændinger. Nogle steder er graden af vold dog kunstigt lav, fordi kristne slet ikke tør fortælle om deres tro.
Presset mod kristne var mest intensivt i: Somalia, Nordkorea, Eritrea, Afghanistan, Maldiverne, Irak, Saudi-Arabien, Yemen og Syrien. Det højeste niveau af vold mod kristne på 2016-listen fandt sted i: Nigeria, Pakistan, Irak, Syrien, Myanmar, Den Centralafrikanske Republik (CAR), Egypten, Mexico, Sudan og Indien.

Mindst 7.000 dræbt

Åbne Døres opgørelser viser, at over 7.000 kristne verden over blev dræbt pga. deres tro i rapporteringsperioden.
Det er en stigning på næsten 3.000 sammenlignet med forsigtige skøn fra perioden op til sidste års Verdensrangliste. Men tallet omfatter ikke Nordkorea, Syrien og Irak, hvorfra der ikke eksisterer akkurate opgørelser. Statistikken viser også, at omkring 2.300 kirker blev angrebet eller beskadiget, hvilket er over en fordobling i forhold til sidste år.
I Nigeria tilskrives volden oftest terrorgruppen Boko Haram. Men også muslimske Hausa-Fulani kvægvogtere begår jævnligt overgreb mod indfødte kristne bønder i Nigerias midterbælte. Boko Haram har dræbt 2.500 kristne, men Hausa-Fulani hyrder har dræbt 1.500. Mindst 30.000 kristne er fordrevet som følge af vold i staten Taraba. Eksperterne frygter, at de kun har kendskab til halvdelen af de grusomheder, der er begået. Det ligner etnisk udrensning, konkluderer Verdensranglisten.

Verdens konfliktzoner

Kristne er særligt udsatte i verdens konfliktzoner. Men Islamisk Stat arbejder også bag kulissen for at radikalisere befolkningerne i lande, hvor de ikke har nogen synlig tilstedeværelse.
Den kurdiske region i det nordlige Irak er nu et tilflugtssted for tusinder af kristne flygtninge fra Mosul og Ninive. Men her kræver myndighederne, at land skal sælges til muslimer – selv i områder, hvor kristne hidtil har udgjort flertallet. Kristne må leve som minoriteter – eller forlade området.
I Yemen kæmper Saudi-Arabien og Iran en ”stedfortræder-krig”. Næsten alle vestlige emigranter er flygtet og kun nogle få tusinder kristne med muslimsk baggrund bliver tilbage. Kirken overlever kun med nød og næppe.
Den muslimske befolkning i det nordlige Kenya og i kystområdet radikaliseres. Kenyas score er steget med fem point siden sidste år, bl.a. på grund af angreb fra terrorgruppen Al-Shabaab.
I Centralasien har flere regeringer skærpet overvågningen af alle samfundsgrupper – ofte under påskud af at skulle hindre islamisk-inspireret terror.
Verdensranglisten indeholder ud over statistikkerne mange eksempler på overgreb mod kristne. Men målet med listen er at støtte menneskene bag tallene, understreger Åbne Døre.

Verdensranglisten
Åbne Døres Verdensrangliste – også kaldet ‘World Watch List’ – bliver offentliggjort hvert år i januar som et redskab til 1) medierne, så de kan skabe opmærksomhed, 2) politikere, så de kan tage kvalificerede beslutninger, og 3) kirker rundt om i verden, så de kan støtte og bede for deres medkristne.
Listens researchmetoder og resultater er uafhængigt blevet kontrolleret af International Institute for Religious Freedom.
Rapporteringsperioden bag Verdensranglisten 2016 var perioden 1/11-2014 til 31/10-2015.