Afrikas albinoer lever i frygt for at miste liv og lemmer

”The Boy From Geita” er en dokumentar om Adam, der er albino. Filmen følger også Mariamu Stanfords historie. Skærmbillede.
”The Boy From Geita” er en dokumentar om Adam, der er albino. Filmen følger også Mariamu Stanfords historie. Skærmbillede.

Heksedoktorer bruger kropsdele af albinoer til fremstilling af magiske miksturer.

Melissa Stanford er 14 år og drømmer om at blive advokat. Men som albino er hun udsat for overgreb, som det, der kostede hendes søster begge arme i 2008.

Både Melissa og søsteren Mariamu bor på et katolsk skolehjem ledet af Our Lady of Kilimanjaro Sisters i det nordlige Tanzania.

Mange albinoer myrdet

Der er meget mystik og overtro forbundet med de mennesker, der mangler pigment i hud, hår og øjne.
Ifølge lokale traditioner i nogle dele af Afrika har albinoer magiske egenskaber. Derfor skaffer heksedoktorer sig kropsdele af albinoer, som de bruger til fremstilling af magiske miksturer. Disse miksturer kan nemlig sælges for en formue på det sorte marked.
Siden 2006 er 164 personer blevet myrdet og 264 har mistet lemmer ifølge organisationen Under the Same Sun, som hjælper albinoer i Canada og Tanzania.
– Man tror, at albinoer er spøgelser og ikke mennesker, siger Perpetua Senkoro, der er advokat i Under the Same Sun in Tanzania. ”Man tror, at albinoer ikke kan dø, de forsvinder bare. Og hvis man hugger deres hånd eller ben af og tager det til en heksedoktor, som laver Woodoo, kan man blive rig”, forklarer hun.

Hjælp til albinoerne

Mariamu blev angrebet i 2008, da hun var 28 år gammel. To mænd brød ind i familiens hus og huggede begge hendes arme af med macheter. Mariamu overlevede, selv om det tog syv timer, før hun fik lægehjælp. Siden da har begge søstre fået hjælp fra nonnerne i Our Lady Sisters og fra Under the Same Sun.
Aktivister prøver nu at komme overtroen til livs gennem oplysning om albinisme. En dokumentar med titlen “The Boy From Geita” fortæller om drengen Adam, som overlevede et brutalt angreb. Adam stammer fra Mariamu Stanfords område, og også hendes historie er med i filmen.
I Nordamerika og Europa er der en albino for hver 20.000, men ved Viktoriasøen er 1 person ud af 1.000 albino.
Albinoer bliver let solskoldede. De har også øget risiko for dårligt syn og hudkræft. Samtidig udgør heksedoktorer en fare for albinoer i 25 lande i Afrika, oplyser Under the Same Sun. Ifølge Røde Kors og Røde Halvmåne kunne en albino-krop i 2009 indbringe 75.000 dollars på det sorte marked.
Mariamu Standford bor og arbejder nu på et beskyttet værksted på The St. Francis of Assisi School for the Abled and Disabled nær Kilimanjaro. Skolen har 268 elever, heraf 42 albinoer. Men selv her risikerer albinoerne at blive kidnappet eller angrebet. Derfor skiftes de ansatte til at holde vagt på stedet.
”Under the Same Sun” holder nu oplysningkampagner for at komme problemet til livs, skriver Religion News Service.