Ny app hjælper til at forstå Downs-børn

Fireårige Millas far, Aleksander Helmersberg, modtog Livsvernsprisen for sin app ”Milla Says”. Foto: Bjarte Østebø, KPK.
Fireårige Millas far, Aleksander Helmersberg, modtog Livsvernsprisen for sin app ”Milla Says”. Foto: Bjarte Østebø, KPK.

Norske Aleksander Helmersberg (39) fik sidste tirsdag Livsvernprisen 2016 for sit arbejde med sprog-app’en ”Milla Says”, som skal lette kommunikationen mellem Downs-børn og deres pårørende.

Aleksander Helmersberg har opkaldt app’en efter sin fire-årige datter, som har Downs. Udfordringerne ved at kommunikere med hende fik ham til at opsige sit job i efteråret 2014 for at udvikle sprogapp’en.
– For mig handler det om, at Milla skal blive den bedste version af sig selv. Og det arbejde må jeg tage på mig, forklarer Helmersberg.
Han kritiserer samtidig det, han kalder ”sorteringsdebatten”:
– Jeg bryder mig ikke om den debat, for jeg er selv en del af den. Milla er en del af den. Det ender med, at forældrene står tilbage som de store tabere, siger han med henvisning til den pris, det har for forældrene at vælge at beholde et barn med Downs.
Aleksander Helmersberg kom til at skabe en mediestorm i 2014, da han havde skrevet et indlæg på Facebook efter et negativt indslag på radioprogrammet Radioresepsjonen om mennesker med Downs syndrom.

Set, hørt og forstået

– Alle mennesker har brug for at blive set, hørt og forstået. ”Milla Says” er et positivt bidrag til at gøre det muligt, sagde generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen som begrundelse for at give prisen til Aleksander Helmerberg.
Organisationen Menneskeverd uddeler hvert år Livsvernprisen til personer eller institutioner, som har bidraget til at værne om menneskeværdet.
Flere norske politikere var blandt de 130 deltagere ved prisoverrækkelsen sidste tirsdag på Hotell Bristol i Oslo.
KPK/Bodil