Lykken findes ikke i spejlet

s17_Nåde i narcissismens tidTidens tendens til at kigge for meget indad, bringer ikke mennesket den fred og lykke det higer efter. Med personlige eksempler viser Sørine Gotfredsen, at svaret ligger i at løfte blikket og leve i Guds nåde.

Sørine Gotfredsen opbygger i sin bog ”Løft Blikket” et grundigt grundlag for at bevise, at jagten efter lykken ikke findes ved at kigge i spejlet hele tiden.

Løft Blikket er en filosofisk bog, der i dybden udforsker det moderne samfunds tendens til at kigge for meget indad for at finde lykken. Gotfredsen begynder bogen med en beskrivelse af Martin Luthers kamp for at fortælle andre, at et forhold til Gud gennem nåde er det mest befriende, i modsætning til den figur i græsk mytologi, Narcissis, som blev forelsket i sin afspejling. Han blev fanget af sig selv, og blev ved med at se på sig selv. Sådan en kamp findes der stadigvæk i dag.

Personlige eksempler

Gotfredsen indrømmer, at hun som skribent holdt meget af sit eget selskab. Desuden gav andre menneskers blik på hende en midertidig følelse af tryghed.
Hendes historie understreger, at det individ, der ikke har et forhold til Gud i fokus, farer vild og mødes med en tomhed.
Hvad hvis vore venner finder en kæreste, og de bruge mindre tid på at dække vores såkaldte behov for opmærksomhed? Hvad hvis de påpeger en negativ sandhed i ens liv? Begge dele kan sende ens tryghed ud på gyngende grund, hvilket beviser vores behov for et stærkt forhold til Gud, som aldrig forlader os.

Får sin pointe igennem

I begyndelsen fandt jeg det distraherende, når forfatteren beskriver Bibelen som mytologi. Som jeg skrev i en anden anmeldelse, er det at sammenligne Bibelen og mytologier, som at sammenligne æbler med bananer. For eksempel indholder Bibelen historiske bøger som Første og Anden Kongebog. Mytologier hævder ikke at være historiske.
Men jeg vil sige, at Gotfredsen har opbygget et godt argument ved brug af andre kilder og eksempler fra sit eget liv. Jeg er enig i hendes påstande om, at det moderne menneske bruger for meget tid på at kigge indad, mens den indre fred kommer, når vi kigger opad til Gud, som giver os evigt liv.

Sørine Gotfredsen: Løft blikket
192 sider – Kr. 249,95
Kristelig Dagblads Forlag