Den fortabte søn som dansk roman

Handlingen er henlagt til en gård i Vestjylland, hvor hovedpersonen er den yngste - fortabte - søn af to brødre.
Handlingen er henlagt til en gård i Vestjylland, hvor hovedpersonen er den yngste – fortabte – søn af to brødre.

For 20 år siden havde jeg forsvoret, at jeg skulle udgive en kristen udviklingsroman, skriver forlægger Steen Piper fra forlaget Hovedland om Kristian Massey Møllers roman.

Han kalder bogen for ”sært moderne” med henvisning til, at partierne er i krise, og at især venstrefløjen ”værdier smuldrer, hvorimod nationale og kristne værdier, der samtidig betoner tradition og kulturel sammenhæng, tværtimod opleve en renaissance.”
Historien om ”Den fortabte søn” har naturligvis sit motiv fra Jesu’ lignelse. Men den foregår i det vestlige Jylland. Hovedpersonen Emil vokser op på en gård med far, mor og en storebror. Peter skal overtage gården og får farderens opmærksomhed og anerkendelse, selv om Emil synes, han selv er dygtigere. Men da han ikke føler, han kan vinde faderens anerkendelse, bliver han en meget besværlig dreng. Moderen forsøger at redde ham, men en dag skyder han i en uforklarlig kådhed en luftbøsse efter naboens smukke datter og skamferer hendes ansigt. Det et fatale skud sender Emil på efterskole, men her bliver han blot mere hårdhjertet og småkriminel. Senere kommer han i smedelære. Men Emils liv fortsætter i demonstrativt trods imod faderen og Peter og bringer ham stadig længere ud på et bittert skråplan.
Som smed viser han imidlertid en gudbenådet evne til at svejse. Og det fører ham ud på boreplatforme, til Grønland, Canada og Midtvesten i USA. Bag sig har han et par mislykkede forhold – og en kæreste og en ufødt datter, han har forladt derhjemme.
En ulykke bringer ham i kontakt med en baptistpræst, som hjælper ham til at tro og vende hjem og forsone sig med Gud og familien. Omvendelsen er tilpasset forfatterens folkekirkelige, lidt filosofiske forståelse af tro, dåb og nadver – og her bliver romanen også lidt for fortænkt. Forlaget skriver: ”Den fortabte søn er en eksistentiel, kristen fortælling om fortabelse og fornedrelse og håb; den rejser det centrale spørgsmål, om et menneske er i stand til at redde sig selv.”
Den hjælper til at forstå, hvad der foregår i de fortabte sønner.

s15_Kristian Massey MøllerKristian Massey Møller er sognepræst i Odden, på Sjællands Odde. Han kommer fra Ribe og har været højskolelærer på Båring Højskole og valgmenighedspræst på Stevns. Han har i flere omgange været feltpræst i Afghanistan. Han har skrevet flere anmelderroste romaner, bl.a. Den syriske garage, som Berlingske kaldte ”en glimrende bog om sindstilstande i splittede sjæle”.

Kristian Massey Møller: Den fortabte søn. 175 sider. 199,95 kr. 
Forlaget Hovedland.