Skyggen over Tyrkiet

s15_osmannerrigets-faldNy bog fortæller om Tyrkiet under 1. verdenskrig og om udryddelsen af de kristne armeniere.

Osmannerrigets Fald er lige så spændende som en roman. I hvert fald hvis man interesserer sig for enten islam, Tyrkiet, folkedrabet på de kristne armeniere eller 1. verdenskrig.

Den engelske historiker Eugene Rogan har skrevet et fremragende værk, hvor han blander fakta om de politiske udviklinger med enkeltpersoners breve og beretninger. På den måde bliver historien vedkommede.
For kristne i dag er det værd at overveje, hvordan det gik til, at det muslimske osmannerrige, som opstod i Mellemøsten i 1200-tallet, kunne erobre område efter område af det dengang kristne Mellemøsten og til sidst i 1453 den kristne øst-kirkes hovedstad Konstantinopel – i dag Istanbul.
Osmannerriget kom til at omfatte det nuværende Tyrkiet, store dele af Mellemøsten og Nordafrika og strakte sig op i Europa, så tyrkerne i 1529 endda stod udenfor Østrigs hovedstad Wien.
Endelig vågnede det kristne Europa forskrækket op, og i de følgende århundreder mistede det mægtige tyrkerrige igen område efter område.

Revolution i Istanbul

Bogen beskriver især tiden før 1. verdenskrig, hvor Sultanen blev presset til at slække på diktaturet.
En reform-bevægelse kaldet Ungtyrkerne udnyttede utilfredsheden og tilkæmpede sig i 1908 magten og afsatte sultanen. De reform-ivrige var begejstrede, og også mange af de kristne armeniere bakkede op om revolutionen, som lovede frihed og lighed.
Men en modrevolution brød ud, støttet af de traditionelle muslimer, så ungtyrkerne måtte flygte.
Det lykkedes dog lederen af den 3. arme at generobre magten, og nu blev revolutionens helte snart til diktatorer, der også oprettede et hemmeligt politi og tilsluttede sig Tyskland under verdenskrigen.

Armenierne i klemme

De kristne armeniere, som især boede i Istanbul og det østligste Tyrkiet – omkring Mt. A-rarat – var ikke kede af, at Rusland forsøgte at erobre dette område, og i øvrigt også arbejdede sig ned mod Istanbul for at erstatte det muslimske styre med et ortodoks-kristent. Det satte kommunismen dog en stopper for, og armenierne blev ladt i stikken.
Ungtyrkernes ledere havde brug for syndebukke, efterhånden som de tabte de militære slag og levevilkårene for befolkningen blev ringere. Og de besluttede sig kynisk for at begå folkedrab på armenierne, som de – med ret eller uret – beskyldte for at stå med fjenderne.

Bevidst folkedrab

Officielt og skriftligt lød ordrerne på at tvangsforflytte armenierne til ørken-områder i Syrien. Men uofficielt og mundtligt lød ordren på at dræbe alle armenske mænd over 12 år. Kriminelle blev løsladt for at danne røverbander, der skulle nedslagte armenierne. Fra den 24. april 1915 begyndte et af historiens værste folkedrab, hvor mellem 800.000-1.5 mio. armeniere blev dræbt eller omkom under de månedlange tvangsvandringer. De, der ikke kunne følge med, blev dræbt og efterladt langs vejene. Grøfterne var fulde af lig…
Europa var optaget af krig, men bl.a. to udsendte danske kvindelige missionærer beskrev det forfærdelige folkemord, der foregik. (De er dog ikke med i bogen, som indeholder mange andres beretninger fra begge sider.)

Afsløret

Da verdenskrigen sluttede i 1918, var Tyrkiet endelig besejret, og Europa pålagde regeringen at gennemføre en krigsretssag imod de ungtyrkiske mordere. De tre ledende stak af til Berlin, men blev senere dræbt.
Ved krigsretssagen kom der så mange fakta frem, at historikeren udelukker, at det armenske folkedrab ikke skulle være sket – som tyrkerne stadig officielt påstår. Dokumenterne findes, som beviser det. Og det er velgørende, at sandheden afsløres i denne fremragende bog.
Det lykkedes dog Ataturk at samle tyrkerne til en national rejsning, og siden har tyrkerne ikke villet indrømme de ugerninger, deres bedsteforældre begik. Men det er en af grundene til, at ikke alle byder Tyrkiet velkommen i EU, selvom de er med i NATO.
Armenierne i Tyrkiet blev stort set uddryddet, bortset fra de få kvinder og børn, der blev skånet, ved at kurdere adopterede dem ind i deres familier – og gjorde dem til muslimer…

Eugene Rogan: Osmannerrigets fald. • 587 sider. • Indb. • 299,95 kr. • Kristeligt Dagblads Forlag.


Artiklen fortsætter efter annoncen: